O carte în doisprezece peşti/ de Stelian Ţurlea

Autor: Stelian Turlea 04.11.2011

Nicole Krauss

Un bărbat intră în cameră

Editura Humanitas fiction

Traducere din engleză şi note de Dina Litzica. Romanul de debut al autoarei "Istoriei iubirii", care a propulsat-o de îndată printre romancierii de frunte ai Americii şi a fost desemnat de ziarul Los Angeles Times "Cartea anului" în 2003. Romanele sale sunt azi traduse în peste 35 de limbi. Eroul, Samson Greene, un tânăr şi admirat profesor de la Columbia University, este găsit rătăcind în deşertul Nevada. Când soţia sa, Anna, soseşte la spitalul unde bărbatul este internat pentru a i se extirpa o tumoare cerebrală, descoperă că amintirile acestuia de după vârsta de doisprezece ani sunt iremediabil pierdute. Samson va începe lupta cu un timp în care nu se mai regăseşte.

Richard Flanagan

Cartea cu peşti a lui Gould

Un roman în doisprezece peşti

Editura Paralela 45

Traducere din limba engleză de Constantin Huti-Răduleţ. William Buelow Gould se pare că a existat, a fost un deţinut al unei închisori din Tasmania, cunoscut şi sub multe alte nume, înecat în timpul unei încercări de evadare din 1831. Înainte de a fi condamnat şi închis în cea mai brutală colonie penitenciară, fusese hoţ şi falsificator, între altele. În puşcărie, primeşte ordinul să picteze o carte cu peşti. Îndeplineşte ordinul de două ori, pictează o carte cu peşti şi încă una, secretă, în care pe lângă peşti adaugă texte despre realitatea pe care o ştie ori şi-o imaginează. "O capodoperă" - scrie, simplu, "The Times".

Paul Levine

Să-i omorâm pe toţi avocaţii

Editura RAO

Roman apărut în seria Solomon & Lord. Traducere din engleză de Gabriela Tănase. Avocatul Steve Solomon şi partenera lui de birou şi de pat, Victoria Lord, sunt cel mai celebru cuplu de avocaţi din Florida. Liniştea le este spulberată când psihiatrul William Kreuger este eliberat din închisoare, unde fusese băgat din cauza unui anume avocat, şi îşi pune în aplicare un plan diabolic de răzbunare. "Un thriller juridic, o comedie excelentă, o fermecătoare poveste de dragoste - într-un cuvânt, una dintre cele mai bune cărţi pe care le-am citit anul acesta." - Philip Margolin

Erskine Childers

Enigma nisipurilor

Un dosar al Serviciului Secret

Volumul II

Crime Scene Publishing

Traducere din limba engleză de George Arion jr. Această carte este celebră şi azi, chiar dacă a apărut cu mai bine de un secol în urmă. Robert Erskine Childers - 1870-1922 - a început să scrie la ea în 1901, iar în 1903 a predat editorului varianta finală. Cartea este considerată primul mare "spy thriller" şi a fost urmată de alţi mari autori care au perfecţionat genul, între care Ian Fleming şi John leCarré.

Nicoleta Pălimaru

Valeriu Anania

Opera literară

Editura Limes/ Renaşterea

"Temele şi motivele aduse în discuţie de scriitor - spune criticul clujean - (libertatea, anamneza, lumina, mama, dorul, pământul, folclorul autohton, răscrucea, întoarcerea la origini, închisoarea), articulate într-o structură epică aparte, primesc un relief simbolic, invitând la interpretări în chei multiple. Autorul rămâne fidel tradiţiei de promovare a valorilor clasice, după cum mărturiseşte cu prilejul unui interviu: <<Sunt crescut în duhul clasicismului>>. (...) Arta cuvântului îl consacră pe autor drept unul dintre cei mai buni oratori ai timpului nostru, fapt bine cunoscut din rostirea duminicală a predicilor de la amvonul catedralei metropolitane din Cluj."

Pittacus Lore

Puterea celor şase

Editura Nemira

Traducere din limba engleză de Ana-Veronica Mircea. Numele autorului este un pseudonim, sub care se ascund doi scriitori - James Frey şi Jobie Hughes. Frey este scriitorul care a publicat în 2003 volumul autobiografic "A Million Little Pieces", care a stârnit un imens scandal când s-a dovedit că multe dintre relatări erau invenţii. Hughes a mai lucrat cu Frey, înaintea volumului de faţă, la "Eu sunt numărul patru", romanul care precede această serie. "Puterea celor şase" este un roman ştiinţifico-fantastic pentru tineri şi a apărut anul trecut. "Nu mai suntem decât şase. Şase dintre noi, împotriva unui număr oricât de mare dintre ei. Şi neavând cum să aflăm în ce mod ne-am putea găsi unii pe alţii. Noi suntem ultima speranţă. Unirea înseamnă putere. Puterea celor şase." Pentru că nu este o carte despre "pământeni", oamenii obişnuiţi sunt doar parte din decorul în care se desfăşoară acţiunea.