Egalitatea care îi omoară pe oameni/ de Stelian Ţurlea

Autor: Stelian Turlea 04.11.2011

Octav Vorobchievici

Hotare şi măşti

Vol. I; Războiul generalilor (Spania 1936-1939)

Editura Cavaliotti

Ediţie de Dumitru Preda. Volum reprodus după manscrisul olograf încredinţat profesorului universitar Dumitru Preda, istoric şi diplomat, de chiar autor, în toamna anului 1986, cu puţin înainte de a muri. Cine a fost Octav Vorobchievici? Născut în 19 1896, la Bârlad, fiul lui Constantin Vorobchievici, profesor, licenţiat şi doctor în litere şi filosofie în Austria, Octav Vorobchievici a învăţat la Ploieşti, unde tatăl era profesor. În 1914 s-a înscris la Şcoala de Ofiţeri din Bucureşti, după intrarea României în război a plecat pe front, a fost grav rănit la Turtucaia. A continuat să rămână pe front şi a participat la bătălia de la Mărăşeşti. În 1918 primeşte ordinul Coroana României cu spade şi titlul de Cavaler. După război devine instructor la Şcoala Militară de Ofiţeri de Infanterie "Principele Carol" din Sibiu. În 1928, recomandat de generalul Ion Antonescu şi în urma unui concurs, devine bursier al Ecole Militaire din Paris. În 1931 devine ofiţer de stat major în Marele Stat Major al armatei române, al cărui şef este generalul Ion Antonescu şi redactor la România Militară, colaborator la Adevărul literar, Revista fundaţiilor etc. Scrie mult. În 1937 este trimis ca observator militar al războiului generalilor din Spania, apoi curând este acreditat ataşat militar regal în Portugalia, în 1940 - ataşat militar regal al României la Berlin. Participă la campania militară pe frontul din est, în 1945, este scos din rândurile armatei şi trecut în rezervă. După instaurarea comunismului, va fi arestat de mai multe ori şi condamnat la 20 de ani de temniţă. După câţiva ani va fi reabilitat. A murit în 1987.

Volumul apărut la Editura Cavaliotti reprezintă, aşa cum afirmă profesorul Dumitru Preda, "o inedită evocare a Spaniei din timpul Războiului civil (1936-1939)".


Cristian Pătrăşconiu (ed.)

Noua şcoală de gândire a dreptei

Editura Humanitas

Prefaţă de Valeriu Stoica. Ilustraţii de Devis Grebu. Licenţiat în ştiinţe politice al Facultăţii de Filozofie de la Universitatea Vest din Timişoara, Cristian Pătrăşconiu are o experienţă de peste zece ani în mass-media. În prezent este director-adjunct al Institutului de Studii Populare (ISP). Volumul Repere intelectuale ale dreptei româneşti este alcătuit din zece interviuri realizate de Cristian Pătrăşconiu în perioada februarie-octombrie 2010. Acum, autorul revine cu o nouă serie de dialoguri tematice cu 20 de personalităţi a căror voce şi-a făcut simţită prezenţa, din ce în ce mai puternic, în dezbaterea publică şi în viaţa politică din România ultimelor două decenii: Monica Macovei, Sever Voinescu, Teodor Baconschi, Cristian Preda, Traian Ungureanu, Mihail Neamţu, Dragoş Paul Aligică, Ioan Stanomir, Marius Lazurcă, Ionuţ Popescu, Radu Paraschivescu, Dan C. Mihăilescu, Mircea Mihăieş, Cosmin Alexandru, Sebastian Lăzăroiu, Cătălin Avramescu, Sorin Ioniţă, Cristian Ghinea, Bogdan Călinescu, Vitalie Ciobanu. "Cei mai mulţi dintre cei intervievaţi - precizează prefaţatorul - nu ezită să îşi declare opţiunea pentru valorile şi principiile dreptei, indiferent dacă s-au angajat sau nu în lupta politică partizană. Falsul avantaj al neutralităţii este repudiat uneoi tăios, fără menajamente." Multe dintre vorbele interlocutorilor lui Pătrăşconiu sunt memorabile. De pildă, Monica Macovei - "Întrebarea este de ce o parte din electorat a continuat să-i voteze pe cei care i-au minţit, păcălit şi furat. Afirmaţia «să fure, dar să facă şi pentru noi ceva» este bolnavă, iar cel care votează aşa o să fie furat toată viaţa." Sever Voinescu - "Inegalitatea este sursa celui mai mare beneficiu social pentru cât mai mulţi oameni, în vreme ce egalitatea îi omoară pe toţi, cu o singură excepţie, egalitatea în faţa legii. Totul este ca inegalitatea să fie justă, adică cei virtuoşi, talentaţi, dinamici, inteligenţi, educaţi, creativi trebuie să fie deasupra celor vicioşi, corupţi, răi, bătuţi în cap, leneşi, rudimentari. Prin urmare, trebuie să-i admiri pe cei care sunt deasupra ta şi să-i respecţi pe aceia care sunt sub tine, iar tu trebuie să încerci tot timpul să urci." Cristian Preda - "În rândul elitelor de la noi e foarte greu să găseşti toleranţă". Traian Ungureanu - "Politica de dreapta europeană e sufocată de prudenţă şi pierde jumătate din ce poate face îngrijindu-se să nu calce pe vreun tabu." Sorin Ioniţă - "La noi nu predomină nici stânga, nici dreapta, ci populismul feroce de ambele părţi."