Acţiunile şi obligaţiunile italiene scad după ce Berlusconi a spus că va rămâne premier

Autor: Anca Dumitrescu - Mediafax 04.11.2011

Cotaţiile acţiunilor italiene, în special cele bancare, şi ale obligaţiunilor au scăzut puternic după ce premierul Silvio Berlusconi a declarat la summit-ul G20 de la Cannes că nu intenţionează să renunţe la funcţie şi că a refuzat oferta FMI de sprijin financiar, relatează Financial Times.

Berlusconi a afirmat într-o conferinţă de presă că intenţionează să rămână premier şi a cerut ca Italia să fie monitorizată periodic de Fondul Monetar Internaţional (FMI) în eforturile de reducere a datoriilor, dar că a refuzat o ofertă de asistenţă financiară venită din partea instituţiei.

Titlurile Intesa Sanpaolo, cea mai mare bancă din Italia, au scăzut cu 4,4%, iar cele ale UniCredit cu peste 5%, scrie Mediafax.

Refuzul ofertei FMI de asistenţă financiară a urcat randamentul obligaţiunilor italiene pe termen de doi ani cu 0,45 puncte procentuale, la un maxim al şedinţei de 5,66%.

Perspectiva ca Berlusconi să rămână la conducerea guvernului de la Roma a majorat spread-ul obligaţiunilor italiene pe 10 ani faţă de cele germane la 4,6 puncte procentuale.

Costul împrumuturilor Italiei pe termen de zece ani se apropie de un nivel de 7%, la care Grecia, Irlanda şi Portugalia au fost nevoite să ceară sprijin financiar internaţional.

Randamentul obligaţiunilor italiene cu maturitate la 10 ani a urcat vineri, la Roma, la 6,4%, cel mai ridicat nivel de la crearea monedei euro.