Papandreou în faţa Parlamentului: este necesară formarea unei coaliţii guvernamentale mai largi

Autor: Mediafax 05.11.2011

Premierul elen, Giorgios Papandreou, a cerut vineri seară formarea unei coaliţii guvernamentale "mai largi" pentru a asigura susţinerea acordului european de reducere a datoriilor Greciei.

"Votul de încredere este un mandat pentru un acord politic mai larg în vederea susţinerii acordului european", a spus Papandreou, într-o dezbatere în Parlament, în cursul căreia solicită un vot de încredere din partea deputaţilor, adăugând că "este necesar un sprijin mai larg şi onest".

El a afirmat că acordul european de salvare financiară a Greciei, adoptat în noaptea de 26 spre 27 octombrie la Bruxelles, este "determinant pentru viitorul ţării" şi este "poate ultima şansă" de evitare a falimentului ţării.

UPDATE 00:29 Potrivit Reuters, unele surse spun că Papandreou ar renunţa la funcţie în favoarea ministrului de Finanţe, Evangelos Venizelos, în schimbul aprobării parlamentare a planului de salvare a Greciei.

Papandreou, care a provocat panică pe pieţele financiare mondiale anunţând convocarea unui referendum pentru validarea planului, a apreciat că "schimbările care trebuie făcute sunt istorice şi cer participarea cetăţenilor".

El a apreciat însă că organizarea alegerilor anticipate solicitată de opoziţie ar fi "echivalentă cu o catastrofă".

Giorgios Papandreou a mai spus că partidele politice din Grecia trebuie să coopereze pentru "a proteja poporul", iar acordul de salvare european reprezintă "o prioritate naţională".

El a afirmat că acordul "asigură securitate şi siguranţă şi garantează poziţia Greciei în Europa", potrivit BBC News Online.

"Un acord care ne permite să ştergem o mare parte a împrumuturilor noastre şi să plătim dobânzi foarte mici pentru acestea. Ne uşurează mult drumul în următorii ani", a spus Papandreou, într-o intervenţie în faţa Parlamentului, care urmează să dea un vot de încredere în Guvern.

Premierul elen a explicat şi motivul pentru care a propus convocarea unui referendum privind planul de salvare, apreciind că "ar fi fost mai bine ca poporul grec să decidă soarta ţării".