De ce se bat nouă candidaţi pentru un loc în conducerea SIF Moldova?

Autor: Roxana Pricop 07.11.2011

Inflaţia de candidaţi înscrişi în cursa pentru poziţia de membru în Consiliul de Administraţie al SIF Moldova (SIF2) ridică semne de întrebare cu privire la adevărata miză din spatele acestor alegeri, mai ales că fondurile de investiţii nu s-au decis încă pe cine anume să susţină.

În ultimii doi ani, conducerea SIF Moldova, ce administrează o avere de 250 de milioane de euro, s-a remarcat drept una dintre cele mai liberale, dând dovadă de transparenţă şi deschidere în relaţia cu acţionarii săi, spre deosebire de conducerile celorlalte SIF-uri care nu s-au ferit să-şi urmărească propriile interese şi să încalce drepturile acţionarilor minoritari.

Din 24 septembrie, când Alexandru Matei a fost revocat din funcţie fiind acuzat de nereguli, po­ziţia de membru în Consiliul de Administraţie al SIF Moldova a rămas liberă.

Deşi va fi un mandat de doar un an şi jumătate, postul vacant de administrator a stârnit un mare interes.

Pe 26 noiembrie, acţionarii SIF Moldova vor alege una dintre cele nouă persoane care şi-au depus candidatura pentru funcţia de administrator. Numărul mare de candidaţi, dar mai ales numele celor înscrişi în cursă au luat prin surprindere întreaga piaţă.

Surprinzător este şi faptul că fondurile de investiţii, printre cei mai importanţi şi mai vocali acţionari ai SIF-ului, nu şi-au unit forţele pentru a-şi propune propriul candidat, având în vedere că alegerile sunt cea mai bună ocazie de a se asigura că pe viitor nu vor mai avea parte de abuzuri, cum s-a întâmplat la alte SIF-uri.

Mai mult, fondurile de investiţii încă nu au căzut de acord pe care dintre candidaţi să susţină, potrivit unor surse din piaţă.

În fruntea listei de candidaţi pentru funcţia de administrator al SIF Moldova stau Mircea Oancea, preşedintele Comisiei de Supraveghere a Sistemului de Pensii Private (CSSPP), Mircea Ursache, membru PSD, fost preşedinte al AVAS şi fost membru în conducerea Fondului Proprietatea, şi Laurenţiu Hrebenciuc, fratele deputatului PSD Viorel Hrebenciuc şi director la filiala Eximbank Bacău.

Candidatura lui Mircea Oancea, susţinut în urmă cu câţiva ani de partidul aflat la guvernare pentru funcţia de preşedinte al CSSPP, nu este ferită de semne de întrebare despre cât de compatibilă este poziţia de administrator al unui emitent privat cu cea de supraveghetor al fondurilor de pensii, care sunt acţionare la SIF Moldova. Cu toate acestea el este cotat printre favoriţii pentru câştigarea alegerilor din 26 noiembrie.

După încheierea mandatului de preşedinte în Consiliul de Supraveghere al Fondului Proprietatea în decembrie 2009, Mircea Ursache a fost tot mai puţin vizibil, astfel că prin această candidatură încearcă să revină în atenţia opiniei publice, capitalul de imagine câştigat putându-i fi de folos în 2012 - an electoral. El a ocupat poziţii importante în instituţii ale statului implicate în privatizări aşa cum a fost AVAS sau Fondul Proprietatea.

Al treilea candidat despre care sursele vorbesc că ar fi susţinut politic este Laurenţiu Hrebenciuc, fra­tele deputatului PSD Viorel Hrebenciuc şi în prezent director la filiala Bacău a Eximbank.

Eximbank este condusă de Ionuţ Costea, cumnatul lui Mircea Geoană (PSD).

Alături de aceştia mai candidează trei brokeri: Mihai Chişu, broker la IFB Finwest, Marin Şerban Valentin, şeful departamentului de tranzacţionare al UniCredit CA IB Securities, şi Andrei Valentin Sfîrâială, broker la BT Securities. Interesaţi să conducă SIF Moldova sunt şi foşti membri ai autorităţii de supraveghere a pieţei de capital: Paul Miclăuş, fost vicepreşe­dinte al Comisiei Naţionale a Valorilor Mobiliare (CNVM) din 2005 până în 2010, şi Mihail Ioan Mircea Radu, vicepreşedinte al CNVM în perioada 1994 - 2000. Alături de aceştia şi-a mai depus candidatura şeful Serviciului Juridic al SIF Moldova Gabriel Lupaşcu.

Un membru în CA al SIF Moldova poate câştiga între 5.000 şi 10.000 de euro pe lună, luând în calcul şi bonusul alocat în fiecare an din profitul net.