Cum şi-au împărţit Papandreou şi Karamanlis Grecia

Autor: Iulian Anghel 07.11.2011

În istoria de 50 de ani a Greciei şefia guvernului a fost asumată de două principale familii, Karamanlis şi Papandreou - prima conducând un guvern de dreapta vreme de 14 ani, iar cea de-a doua guvernul de stânga, vreme de 15 ani. Şapte ani din această perioadă au fost ai dictaturii militare, iar patru ani, ţara a fost "neguvernată" - 11 ani în total. Ceea ce vrea să însemne că doar 10 ani într-o jumătate de secol(20%), puterea a fost deţinută de altcineva decât de cele două familii sau de "nimeni" precis.

Este o situaţie neîntâlnită în nicio altă ţară din Europa. La conducerea Greciei, familia Papandreou l-a avut pe Papandreou tatăl (Georgio), Papandreou fiul (Andreas) şi Papandreou nepotul (Geogio), cel care iese acum din scenă. În familia Karamanlis "tatăl" (Konstantinos) a fost premier de patru ori, dacă este să socotim şi perioada mai mare de 50 de ani pe care am luat-o aici în calcul, dar şi preşedinte al Greciei. Karamanlis nepotul (Costas) a fost doar premier. În ultimii 50 de ani, Grecia a avut doar opt premieri (persoane nu funcţii), dintre care doar pe trei nu i-a chemat Papandreou sau Karamanlis.

Alături de aceste două mari familii politice mari sunt două mai mici, Simitis, care a dat un premier (Konstantinos Simitis, între 1996 -2004) şi Venizelos (din care provine actualul ministru de finanţe). Primul Venizelos (Elefterios Venezelos) a ajuns premier al Greciei în 1920.

Jurnaistul Costas Douzinas în urmă cu puţină vreme într-un articol în The Guardian cum a funcţionat politica în Grecia şi ce este pe cale să se schimbe în ţară în urma cumplitei fundături în care a ajuns.

Douzinas explica atunci faptul că Grecia este perfect împărţită: pe de o parte sunt sunt politicienii, bancherii, evazioniştii şi "magnaţii", de o alta poporul. Ceea ce a reuşit să facă în ultimul an Papandreou, susţine el, este să fi desfiinţat clivajul stânga - dreapta. Acesta ar fi fost înlocuit cu clivajul "elite" şi "popor".

Iar poporul este pregătit acum să formuleze rechizitoriul istoriei, susţinea el.