Coloşii luminii: Care sunt cele mai mari centrale de producere a energiei electrice din lume

Autor: Roxana Petrescu 12.11.2011

China, Brazilia şi Venezuela sunt ţările în care se află cele mai mari unităţi de producere a energiei electrice din lume, aici funcţionând coloşi a căror capacitate o depăşeşte pe cea a tuturor centralelor din România.

1. Three Gorges Dam (China)

Aceasta este cea mai mare hidrocentrală din lume cu o capacitate instalată de 18.460 de MW, de peste 2,5 ori mai mare faţă de capacitatea cumulată a tuturor unităţilor care sunt în acest moment în funcţiune în România. Potrivit datelor Transelectrica transmise în timp real, la această ora funcţionează în România 7.301 MW, cea mai mare parte a acestei capacităţi fiind în unităţi care funcţionează pe cărbuni.

2. Itaipu (Brazilia)

Este a doua hidrocentrală ca mărime din lume şi lucrează prin intermediul a 20 de generatoare, având o capacitate de 14.750 de MW. Spre comparaţoie, cea mai mare hidrocentrală din România, Porţile de Fier 1 are o capacitate de 2.160 MW, de aproape 7 ori mai mică faţă de unitatea din Brazilia. Porţile de Fier este exploatată de România împreună cu Serbia.

3. Simon Bolivar (Venezuela)

Şi aceasta este tot o hidrocentrală care acoperă de una singură aproape întreaga nevoie de energie a Venezuelei. Unitatea are o capacitate instalată de 10.055 MW. În comparaţie, toate hidrocentralele construite în România au o capacitate totală de 6.400 de MW.

4. Tucurui (Brazilia)

Unitatea este a treia ca mărime din Brazilia şi are o capacitate instalată de 8.370 MW.

5. Kashiwazaki - Kariwa (Japonia)

Unitatea este deţinută de Tokyo Electric Power Company (TEPCO) şi este cea mai mare centrală nucleară din lume. România are douăreactoare nucleare la Cernavodă, fiecare cu o capacitate de 720 de MW. Centrala japonezilor are o capacitate de peste 8.200 MW.

6. Bruce Power (Canada)

Aceasta este o centrală nucleară a cărei capacitate este de peste 6.800 MW.

7. Sayanao - Shushenskaya Dam (Rusia)

Hidrocentrala este localizată pe râul Yenisei din Rusia şi este a şase hidrocentrală ca dimensiune din Rusia.

8. Grand Coulee (SUA)

Cu o capacitate de aproape 6.500 MW, aceasta este cea mai mare unitate de producţie a energiei electrice din SUA. Centrala este situată pe râul Columbia.

9. Longtan (China)

Unitatea are o capacitate de peste 6.400 de MW şi este construită pe râul Hongshui din China.

10. Krasnoyarsk (Rusia)

Unitatea are o capacitate de 6.000 de MW şi este localizată pe râul Yenisey din Rusia.