Mircea Geoană, dat afară din PSD. "Excluderea mea, un abuz din partea unui preşedinte nesigur"

Autor: Cristian Fierbinteanu - Mediafax 13.11.2011

CNAIM a decis, duminică, cu 43 de voturi "pentru", 5 "împotrivă" şi două abţineri, excluderea lui Mircea Geoană din PSD.

În momentul în care Mircea Geoană a ajuns la sediul PSD şi a ţinut o scurtă declaraţie de presă înainte de a intra în şedina CNAIM, un membru al Comisiei a ieşit din sediu şi a anunţat că s-a decis excluderea lui Geoană din PSD.

"Excluderea mea, abuz din partea unui preşedinte nesigur"

Geoană: Sunt consternat, regret situaţia, fac apel la calm

Membrul Comisiei s-a recomandat Mariana Negoiţă şi s-a declarat revoltată de faptul că decizia s-a luat fără ca Geoană să fie audiat. Ea a spus că s-au înregistrat 43 de voturi "pentru", 5 împotrivă" şi două abţineri.

Preşedintele Senatului, Mircea Geoană, a declarat, duminică, într-o conferinţă de presă, că faptul că nu a demisionat de la şefia instituţiei este un semn de loialitate faţă de interesele partidului şi ale opoziţiei, şi nu o dovadă de insubordonare.

Geoană a declarat că unele persoane din partid au încercat, folosind argumente pseudojuridice, să intoxice conducerea social-democrată. El a precizat, însă, că persoane cu experienţă din partid şi-au dat seama cât de periculos este acest demers.

Mircea Geoană a răspuns apoi tuturor acuzaţiilor pe care i le-au adus membri ai conducerii partidului privind vizita sa în SUA sau întâlnirea cu delegaţia FMI.

Potrivit lui Geoană, s-a ştiut de la început că procedura de "aşa-zisă rocadă" la şefia Senatului este imposibil de realizat, fiind "o ficţiune juridică şi regulamentară".

Preşedintele Senatului a mai spus că nu se putea încerca înlocuirea sa de la conducerea Senatului fără ca actuala putere şi majoritate "să fi pus mâna pe gratis" pe a doua funcţie în statul român.

El a subliniat că reacţia sa de a refuza să îşi dea demisia era previzibilă. "Nu am acceprtat să predau cu mâna mea cea mai înaltă funcţie a opoziţiei în sistemul de putere românesc adversarilor noştri politici. A proteja interesele partidului şi votul electoratului şi ale opoziţiei reprezintă un semn de loialitate faţă de partid şi nu un gest de insubordonare", a arătat el.

Senatorul social-democrat a reiterat faptul că, personal, nu are nici un fel de ezitare să îşi dea demisia din funcţia de preşedinte al Senatului dacă există o garanţie a faptului că înlocuirea sa se poate face cu un coleg senator din PSD.

"Şansele de a realiza acestă permutare sunt, însă, în termeni practici, zero. De aceea, consider că o declanşare de procedură de vacantare a poziţiei de preşedinte al Senatului va conduce în mod matematic la oferirea pe tavă a acestei funcţii importante adversarilor noştri politici", a apreciat Geoană.