Romcarbon îşi vinde companiile „verzi“ pentru 11,7 mil. euro

Autor: Adrian Ionut Cojocar 14.11.2011

Conducerea producătorului de mase plas­ti­ce Romcarbon Buzău (ROCE), controlat de investitori taiwanezi, a decis să-şi mute participaţiile pe care le deţine la companiile de reciclare într-o nouă societate cu sediul în Cipru şi să cedeze 75% din acţiunile firmei nou înfiinţate către o subsidiară a fondului de investiţii South Eastern Eu­ro­pean Fund parte a companiei greceşti de investiţii Global Finance, în schimbul sumei de aproximativ 11,7 mil. euro.

Romcarbon deţine în prezent participaţii de circa 32% din acţiunile Greentech SA şi Greenfiber International, respectiv 54,5% din capi­talul Greenwee Inter­natio­nal. Aceste participaţii ur­mea­ză să facă obiectul unei ma­jorări cu aport în natură către firma din Cipru, al cărei pachet de control va fi cedat către fondul controlat de Global Finance. Aportul în natură constând în aceste participaţii este evaluat la 4,95 mil. euro.

După cedarea pache­tu­lui de control, Romcarbon va deţine 25% din societa­tea cipriotă la care va aduce ulterior un aport în cota deţinută de 3,67 mil. euro printr-o nouă majorare de capital în valoare de 14,6 mil. euro. Subsidiara Global Finance va participa la majorare în cota de 75% cu aproape 11 mil. euro în vederea realizării de investiţii la cele trei companii de reciclare.

Romcarbon Buzău este evaluată pe bursă la 12,1 mil. euro, valoare care se apropie în prezent de suma pe care ar urma să o încaseze în cadrul tranzacţiei de vânzare a 75% din pachetele de acţiuni pe care le deţine la cele trei companii de reciclare.

În trimestrul al treilea afacerile Romcarbon Buzău (ROCE) s-au redus cu 10%, la 27,4 mil. lei (6,4 mil. euro), iar compania şi-a redus semnifica­tiv profitul, la nivelul de 134.000 de lei (31.500 de euro). După primele nouă luni Romcarbon a obţinut un câştig net de 3 mil. lei (0,7 mil. euro), faţă de o pierdere de aproape 400.000 de lei (94.800 de euro) în perioada similară din 2010. Afacerile producătorului de mase plastice au coborât cu 8,5% în primele trei trimestre, la 80,5 mil. lei (19,1 mil. euro).