780 mil. euro, promisiunile de investiţii ale unor francezi pentru 12 parcuri eoliene în Suceava

Autor: Tiberiu Bujdei 18.11.2011

Compania franceză Filasa a inaugurat în localitatea suceveană Ciprian Porum­bes­cu proiectul de investiţie în 12 parcuri eolie­ne în valoare de 780 mil. euro, ce se va face în nouă comune din judeţul Suceava.

Cele 12 parcuri eoliene vor fi construite în nouă localităţi sucevene, Ciprian Porum­bes­cu, Horodniceni, Capul Câmpului, Dră­goieşti, Berchişeşti, Moara, Stroieşti, Ilişeşti şi Udeşti, pe o suprafaţă totală de 4.000 de hectare, fiecare parc eolian având între 350 şi 400 de hectare.

Directorul de proiect Eolenvest, Bog­dan Buzdugan, a declarat că cele 12 par­curi eoliene vor fi grupate pe opt loca­li­tăţi din zona Suceava-Gura Humorului-Fălticeni, cu o putere instalată de 429 MW/h, în timp ce în comuna Udeşti va fi rea­lizat un parc eolian cu o putere instalată de 90 de MW/h. El a subliniat că, având o putere instalată totală de 519 MW/h, acesta va fi cel mai mare parc eolian din ţară.

Directorul general al Filasa Interna­tional, Bernard Esquirol, a declarat, la rândul său, că s-a ajuns în momentul înce­perii efective a investiţiei după doi ani în care s-au făcut studii specifice, proiectarea sau construcţia sediului de birouri. Prezent la această deschidere, preşedintele CJ Suceava, Gheorghe Flutur, a declarat că este cea mai mare investiţie din judeţul Suceava care contribuie la independenţa energetică a ţării.

Totodată, Bogdan Buzdugan a spus că prin parcurile eoliene dezvoltate în România firma va avea o capacitate instalată de peste o mie de MW/h, ceea ce reprezintă 2-3 la sută din producţia de energie electrică a ţării.

Până în prezent, firma franceză a investit 6,2 milioane de euro în studii şi proiecte tehnice şi în construcţia sediului administrativ. În parcurile eoliene vor fi instalate turbine produse de firma Vestas cu o putere instalată de 3 MW fiecare, care vor fi instalate pe stâlpi de 120 de metri înălţime, palele elicelor fiind de 45 de metri, până în prezent în lume fiind instalate doar şapte asemenea turbine, a precizat Buzdugan.