Germania începe să fie sfâşiată şi ea de pieţe. Ultima licitaţie de titluri a fost un dezastru. Bundesbank a fost nevoită să cumpere obligaţiuni de 2,36 miliarde de euro

Autor: Marius Oncu 23.11.2011

Licitaţia pentru vânzarea de obligaţiuni prin care Germania nu a reuşit să vândă miercuri mai mult de 60% din suma totală de 6 miliarde de euro este un "dezastru" şi Bundesbank a fost nevoită să preia titlurile pentru care nu au existat cumpărători, transmite Reuters.

Obligaţiunile germane, denumite bunduri, sunt o referinţă pentru titlurile celorlalte state din Europa şi cele mai sigure din zona euro pentru investitori.

Procentajul de obligaţiuni retrase, de 39%, este cel mai ridicat începând cel puţin cu iulie 1999, potrivit datelor Reuters. La licitaţiile de titluri pe zece ani derulate de Germania în acest an media retragerilor a fost de 17,83%.

Agenţia care administrează datoria statului a renunţat să mai vândă obligaţiuni de 2,36 miliarde de euro investitorilor şi a plasat numai 3,64 miliarde de euro, la un randament de 1,98%.

Randamentul foarte scăzut oferit de stat a descurajat investitorii, mai ales având în vedere şi costurile tot mai mari pe care le-ar putea suporta Germania pentru susţinerea altor state din zona euro.

Bundesbank, banca centrală a Germaniei, a fost nevoită să preia obligaţiuni de 2,36 miliarde de euro, reprezentând 39% din totalul de 6 miliarde de euro vizat.

"Este un dezastru. Nu este un semn bun, este cea mai slabă licitaţie neacoperită din acest an şi nu este de mirare că randamentul obligaţiunilor a crescut în piaţă din această cauză", a declarat Marc Ostwald, analist la compania Monument Securities din Londra.

Contractele futures pe obligaţiunile germane, euro şi acţiunile europene au scăzut după anunţarea rezultatelor licitaţiei.

Agenţia pentru administrarea datoriei Germaniei a explicat că problemele la vânzarea de obligaţiuni reflectă nervozitatea pieţelor financiare din Europa şi a adăugat că titlurile care nu au fost cumpărate de investitori vor fi plasate ulterior pe piaţa secundară, iar Germnaia nu se va confrunta cu un blocaj de finanţare.