Foştii proprietari de la Fondul Proprietatea nu au fost niciodată mai dezamăgiţi. Acţiunile au atins pe bursă un nou minim

Autor: Adrian Cojocar 28.11.2011

Seria neagră de la Fondului Proprietatea (FP) a continuat pe bursă astăzi când titlurile fondului au pierdut 3% şi au închis ziua la cel mai mic nivel din acest an, de 0,4151 lei/unitate.

Scăderea de astăzi a venit în ciuda unor creşteri puternice pe bursele europene, care avansau la un moment dat cu circa 4%.

În ultima săptămână titlurile Fondului Proprietatea au pierdut 7,7% din valoare, pe fondul unor corecţii generale ale bursei de la Bucureşti.

Totodată, de la listarea lor pe bursă din 25 ianuarie, aceste acţiuni au pierdut 36% din valoare şi se tranzacţionează în prezent la un discount de aproape 60% faţă de valoarea nominală şi ceva mai mare faţă de valoarea activelor nete ale Fondului.

Statul a despăgubit foştii proprietari deposedaţi de regimul comunist prin vânzarea de acţiuni la Fondului Proprietatea. Foştii proprietari au aşteptat ani în şir listarea fondului pentru a-şi valorifica acţiunile iar când acesta s-a listat în sfârşit anul acesta pe bursă evoluţia acţiunilor Fondului a fost una dezamăgitoare pentru ei.

De preţul scăzut al titlurilor FP au beneficiat însă fondurile străine, care au ajuns să controleze recent circa 40% din fond.

Pe piaţă s-a mai realizat astăzi un transfer special (n.red. deal) în valoare de 35,3 mil. lei (8,1 mil. euro) la un preţ de 0,4205 lei/unitate. Transferul a vizat 84 mil. de titluri, respectiv 0,6% din capitalul FP.