Ungaria vrea ca ţigările să fie vândute numai în chioşcuri de tip afacere familială

Autor: Andreea Mindrila 30.11.2011

Guvernul ungar vrea să adopte o concesiune de stat pentru vânzarea produselor din tutun în efortul de a împiedica minorii să cumpere aceste produse şi de a sprijini afacerile mici locale, scrie The Wall Street Journal.

"Suntem conştienţi de faptul că minorii pot cumpăra ţigări, iar acest lucru se întâmplă de obicei în ma­gazinele multinaţionale", a de­clarat Janos Lazar, liderul grupului parlamentar al partidului de guvernământ Fidesz.

Vânzarea produselor de tutun şi a băuturilor alcoolice către per­soane care au vârsta mai mică de 18 ani este ilegală în Ungaria. Totuşi, este greu să verifici vârsta clienţilor, în special în marile centre comer­ciale, unde sunt foarte mulţi cumpă­rători.

"Încercăm să adoptăm modelul austriac, care presupune desemna­rea unui anumit număr de chioşcuri înregistrate, conduse prin afaceri mici, locale", a spus Lazar. Se esti­mea­ză că fumătorii un­gari chel­tu­iesc anual până la 500 mld. forinţi (2,2 mld. dolari) pe ţigări, iar gu­ver­nul vrea ca această piaţă să fie con­trolată de afacerile mici, de familie.

"Vrem ca în acest mod să creăm zeci de mii de locuri de muncă şi să fa­cem ceva care să fie benefic pentru co­mu­ni­tăţile locale".