Wolfgang Munchau vorbeşte astăzi despre paşii necesari pentru ieşirea zonei euro din criză. Ziarul Financiar transmite în direct, online, Gala ZF 2011, astăzi, începând cu ora 19:00

Autor: Bogdan Cojocaru 30.11.2011
Wolfgang Munchau, pe care ZF l-a invitat la această gală ca speaker şi care va vorbi în seara aceasta în faţa invitaţilor ZF, a incendiat lumea financiară printr-un editorial în care spune că situaţia din zona euro este atât de gravă, încât uniunea monetară are la dispoziţie doar câteva zile, cel mult 10, pentru a evita colapsul.


Cele mai importante publicaţii de business din lume, printre care The Wall Street Journal, The Washington Post, Business Insider, The Economist, au preluat comentariile lui Munchau şi le-au reverberat pe diferite canale mediatice.

ZF organizează în fiecare an o gală de premiere a celor mai valoroase companii din România şi stabileşte o tematică pentru fiecare aniversare. Şi în acest an Ziarul Financiar va trasmite LIVE, pe www.zf.ro, începând cu ora 19:00, Gala ZF 2011.

În 2009 am aniversat 20 de ani de la Revoluţie, 20 de ani de capitalism, iar anul trecut tema a fost ieşirea din criză. Anul acesta, având în vedere situaţia tensionată din Uniunea Europeană, ZF s-a gândit că un invitat de calibrul lui Wolfgang Munchau, expert în zona euro, care scrie săptămânal comentarii specializate pentru reputata publicaţie economică Financial Times pe această temă de mulţi ani, ar fi cel mai potrivit pentru a explica mecanismele crizei şi cum se poate apăra Europa de aceasta.

Wolfgang Munchau este membru fondator al Financial Times Deutschland şi, împreună cu soţia sa, economista Susanne Mundschenk, a înfiinţat portalul eurointelligence.com, care furnizează zilnic comentarii şi analize referitoare la zona euro.

Munchau a publicat trei cărţi în limba germană. Una dintre acestea, Vorbeben, care are ca temă criza financiară, este publicată de colosul media McGraw Hill în SUA după ce în 2008 a primit premiul GetAbstract pentru cărţi de business.

În cele mai recente opinii ale sale, ziaristul critică strategia fantezistă a liderilor europeni de luptă contra crizei datoriilor. Spre deosebire de alţi analişti, el propune şi soluţii, precum un rol mai mare al BCE în strategia de luptă şi emisiunile de euroobligaţiuni. Wolfgang Munchau atenţionează în articolele sale că actualele politici ale europenilor, de a se concentra pe austeritate în loc să lupte mai activ cu criza datoriilor, vor aduce zona euro într-o depresiune economică.

Zona euro are cel mult zece zile pentru a evita colapsul. Cum au preluat în această săptămână marile publicaţii de business cea mai recentă opinie a lui Wolfgang Munchau

Washington Post

În articolul intitulat "N-ar putea Germania pur şi simplu să părăsească zona euro? Nu fără mare greutate", reputata publicaţie americană pune afirmaţiile lui Wolfgang Munchau în contrast cu fermitatea cu care cancelarul german Angela Merkel se opune reformelor şi cu măsurile anticriză propuse de unii lideri europeni, de pieţe şi economişti, opoziţie care ar putea duce la destrămarea zonei euro. "Avertismentele privind Europa sună mai mult decât apocaliptic în această săptămână. Zona euro mai are doar câteva zile pentru a evita prăbuşirea, anunţă zgomotos titlul articolului lui Wolfgang Münchau", scrie Washington Post.

The Wall Street Journal

Într-un review al presei internaţionale, publicaţia americană citează substanţial opinia lui Wolfgang Munchau în caseta "Criza europeană". WSJ insistă pe partea din articol în care Munchau avertizează că dacă la summitul UE de pe 9 decembrie nu se găsesc soluţii anticriză viabile, zona euro riscă o prăbuşire violentă. Este scoasă în evidenţă şi avertizarea privind pericolul unei recesiuni prelungite, poate chiar depresiuni economice în blocul monetar.

The Economist

În articolul "Acesta să fie planul?", în care este analizat planul franco-german privind alcătuirea unei structuri pentru o integrare fiscală mai rapidă în zona euro şi în care avertizează de posibilitatea tot mai mare a destrămării uniunii monetare, revista financiară britanică pune în primele rânduri opinia lui Wolfgang Munchau. "Persistă o senzaţie de neînlăturat că zona euro accelerează către un sfârşit incert şi teribil. La Financial Times, Wolfgang Munchau scrie că zona euro mai are doar câteva zile pentru a se salva. La Bloomberg, Peter Boone şi Simon Johnson spun că suntem martorii începutului sfârşitului monedei comune."

Business Insider

Portalul american de business face simplu trimitere la opinia lui Wolfgang Munchau într-un material în care atrage atenţia că Europa trebuie să găsească rapid soluţii.

"Dacă vrei să cauţi poveşti bune de groază despre Europa, nu căuta mai departe de articolul lui Munchau din FT. Ideea principală: ajungem la sfârşitul jocului", scrie autorul materialului. Acest portal este adesea citat de publicaţii prestigioase precum The New York Times.

Euobserver.com

Portalul, într-un articol intitulat "Mass-media de top prezic prăbuşirea iminentă a zonei euro", citează în primele rânduri opinia lui Wolfgang Munchau, scoţând în evidenţă că ""refuzul pieţelor de a cumpăra obligaţiuni italiene şi germane înseamnă că liderii zonei euro trebuie să ia măsuri drastice la summitul de pe 9 decembrie".

Alături de afirmaţiile lui Munchau, Euobserver pune titlul unui articol al The Economist, "Moneda unică s-ar putea sparge în doar câteva săptămâni".

Munchau este invitatul special al Galei ZF

Editorialistul publicaţiei Financial Times Wolfgang Munchau este invitatul special al Galei ZF din această seară, ajunsă la a şasea ediţie, unde vor fi premiate cele mai valoroase companii din România. Topul este realizat în colaborare cu Casa de investiţii Capital Partners.

Pentru prima dată ZF a realizat şi clasamentul celor mai valoroase 20 de companii deţinute de antreprenori români.

În ediţia de anul trecut trofeele au revenit com­paniilor Petrom - locul I, Fondul Proprietatea - locul II, Hidroelectrica - locul III, Orange - locul IV, Vodafone - locul V, Romgaz - locul VI, BRD - locul VII, BCR - locul VIII, Nuclearelectrica - locul IX şi Romtelecom - locul X.

Ce companie va intra pentru prima dată în top zece, ce firmă a înregistrat cea mai mare scădere a valorii faţă de anul trecut, cine sunt românii care au câştigat bătălia cu criza, cine sunt perdanţii sau ce business şi-a dublat valoarea într-un an de recesiune. Toate le veţi afla în această seară.