China vrea să stimuleze creditarea şi creşterea economică prin reducerea rezervele minime obligatorii pentru prima dată din 2008

Autor: Vlad Popescu 30.11.2011

Banca centrală a Chinei a redus miercuri rezervele minime obligatorii pentru prima dată din 2008, pentru a stimula creditarea şi creşterea economică, în contextul crizei datoriilor de stat din zona euro, care ar putea afecta exporturile asiatice, transmite Bloomberg.

Rezervele minme obligatorii vor scădea începând de pe 5 decembrie cu 50 puncte de bază (0,5 puncte procentuale), potrivit unui comunicat al Băncii Populare a Chinei.

Astfel, rata scade de la 21,5% la 20% pentru cele mai mari bănci din sistem, potrivit raportărilor anterioare ale instituţiei.

O campanie a guvernului de la Beijing împotriva speculei imobiliare a accentuat riscurile de încetinire a creşterii economice. Exporturile Chinei au înregistrat în octombrie cea mai slabă creştere din ultimii doi ani, iar inflaţia a coborât la 5,5%, cel mai redus nivel din ultimele cinci luni.

Premierul chinez Wen Jiabao a declarat luna trecută că guvernul va ajusta cu atenţie politica economică, după necesităţi, pentru a susţine creşterea economică păstrând în acelaşi timp restricţiile de pe piaţa imobiliară.

Economia chineză a crescut cu 9,1% în trimestrul al treilea faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut, cel mai slab rezultat din ultimii doi ani.

Bursele europene au revenit în urcare după anunţul băncii centrale a Chinei, recuperând pierderile din prima parte a şedinţei de miercuri.

Indicele Stoxx Europe 600 al celor mai importante acţiuni europene a urcat cu 0,3% până la ora 11:08 GMT (13:08 ora României), însă este în scădere cu 4,5% pe ansamblul lunii noiembrie, pe fondul răspândirii crizei datoriilor de stat către cele mai mari economii din zona euro.