Cea mai blamată agenţie de evaluare financiară, Standard&Poor’s se amestecă în politicile Europei

Autor: Bogdan Cojocaru 07.12.2011
S&P ameninţă cu scăderea ratingurilor pentru 15 state din euro şi avertizează Austria că are probleme cu băncile ei


După ce în august a şocat întreaga lume reducând ratingul de top al SUA, cea mai mare economie a lumii, S&P recidivează şi ameninţă Europa că va retrograda Ger­mania, Franţa, Austria şi alte 12 state din zona euro, şi EFSF, considerând că seria continuă de neînţelegeri dintre liderii europeni în privinţa planurilor de luptă contra crizei datoriilor riscă să afecteze stabilitatea financiară. Austria ar putea fi penalizată pentru problemele pe care le-ar avea băncile în Europa Centrală şi de Est.

Avertismentul S&P vizează toată zona euro excluzând Grecia şi Cipru şi reflectă frustrarea acută provocată de lipsa de viteză cu care liderii europeni acţionează şi măreşte miza într-un moment în care aceştia se pregătesc de cel mai împortant summit din istoria UE, de pe 9 decembrie, scrie Financial Times. Summitul va stabili viitorul zonei euro.

Austria, în pericol din cauza problemelor băncilor

În uniunea monetară sunt şase ţări cu calificativ maxim, care joacă un rol esenţial în strategia Europei de a contra criza datoriilor, una dintre acestea fiind Austria. Principala armă de luptă, fondul de salvare a zonei euro, EFSF, se bazează pe încrederea investitorilor în ţările cu rating de top pentru a atrage fonduri.

În privinţa Austriei, S&P arată că "degradarea calităţii activelor bancare, în special ale subsidiarelor din Europa Centrală şi de Est, ar putea creşte nevoia unor injecţii adiţionale de capital din partea guvernului sau de intervenţii similare". Agenţia analizează riscurile care ar rezulta din reducerea bruscă a liniilor de finanţare interbancare internaţionale şi capacitatea fiscală de a asigura sprijin adiţional siste­mului bancar.

S&P se alătură astfel grupului tot mai larg de publicaţii economice, instituţii şi oficiali care avertizează asupra politicii Austriei de a îngrădi creditarea în Europa de Est.

"După doi ani de încercări de ieşire din criză, eforturile politice nu au reuşit să îndrepte situaţia. În opinia noastră, aceasta reprezintă un risc sistemic, o criză de încredere care afectează zona euro ca întreg", spune Moritz Kraemer, şeful diviziei de ratinguri suverane a S&P.

Decizia de a pune cele 15 state din zona euro sub supraveghere cu implicaţii negative înseamnă că probabilitatea unor retrogradări în următoarele 90 de zile este de cel puţin 50%, notează FT.

Datorii de peste 6.000 mld. euro sunt în joc

S&P ar putea retrograda cu o treaptă ratingurile Germaniei, Austriei, Belgiei, Finlandei şi Olandei şi cu două trepte calificativele celorlalte state, inclusiv Franţa, dacă summitul UE de la sfârşitul acestei săptămâni nu satisface aşteptările agenţiei.

Dacă toate ţările ameninţate sunt retrogradate, vor fi afectate datorii gu­vernamentale de 6.042 miliarde de dolari, notează Bloomberg.

"Summitul european va aduce pentru lideri oportunitatea de a renunţa la strate­gia pe care noi o considerăm defen­sivă şi fracţionată, de a trece peste intere­sele individuale şi să aducă un răspuns credibil care să recâştige încrederea investito­rilor", explică agenţia de rating.

Contraatacurile europenilor

Decizia de a lega ratingurile de rezultatul summitului a atras critici dure din partea BCE.

"Nu este loc de îndoială că agenţiile de rating au un rol economic important, dar modul în care rolul este jucat în acest moment este tot mai problematic deoarece creează efecte prociclice, adică efecte care duc la agravarea crizei", a declarat Ewald Nowotny, membru în consiliul guvernator al BCE.

Guvernul francez s-a rezumat să anunţe că nu va adopta noi măsuri de austeritate şi să sublinieze că analiza agenţiei nu a luat în calcul acordul franco-german privind modificarea tratatului UE.