Prodlacta a intrat în insolvenţă după ce salariaţii au respins majorarea de capital

Autor: Adrian Ionut Cojocar 12.12.2011

Producătorul de lactate Prodlacta Braşov (PRAE), deţinut de salariaţi, a declanşat procedura de insolvenţă la cererea proprie.

Intrarea în insolvenţă vine la numai câteva zile după ce acţionarii societăţii au respins o majorare de capital în cadrul căruia minoritarii de la Olympus Dairy Industry Baraolt, parte a producătorului de lactate grec Tyras, a propus să vină cu suma de 13,5 mil. lei. Olympus Dairy Industry deţine o participaţie de 23,4% din acţiunile Prodlacta în timp ce Asociaţia salariaţilor Prodlacta deţine 41,75% din capital.

Prodlacta a înregistrat anul trecut pierderi record, de 8,1 mil. lei, iar anul acesta a continuat să înregistreze pierderi după ce vânzările au scăzut puternic.

După primele nouă luni producătorul de lactate înregistrea vânzări mai mici cu 56%, de 16,6 mil. lei şi un rezultat negativ de 3,6 mil. lei. Datoriile totale ale Prodlacta se cifrau la data de 30 iunie la 34,4 mil. lei.

În condiţiile în care salariaţii nu s-au înţeles cu grecii de la Tyras pentru vânzarea participaţiei de control firma a fost nevoită să intre sub protecţia insolvenţei pentru a se reorganiza.

Titlurile Prodlacta au fost de asemenea retrase de la tranzacţionare până la stabilirea unui plan de reorganizare.