În Anglia, toate tunurile sunt pe Royal Bank of Scotland, pentru o lege de mazilire a bancherilor care au provocat criza

Autor: Radu Racu 12.12.2011

Legea sistemului bancar din Marea Britanie trebuie schimbată astfel încât să permită autorităţilor să sancţioneze directorii băncilor găsiţi incompetenţi, prin amendă, demitere şi confiscarea oricăror drepturi băneşti, se arată în concluziile unui raport asupra Royal Bank of Scotland, realizat de direcţia de supraveghere bancară din Regatul Unit, scrie Financial Times.

Un studiu de 500 de pagini întocmit în ultimii trei ani de Autoritatea pentru Servicii Financiare - câinele de pază al băncilor din Marea Britanie - a ajuns la concluzia că sistemul legislativ actual nu permite tragerea la răspundere a vinovaţilor din cazul căderii unor bănci, cum a fost cazul Royal Bank of Scotland care a fost naţionalizată după ce a încercat să integreze fără succes felia care i-a parvenit din grupul olandez ABN Amro.

"Faptul că nimeni nu a fost tras la răspundere impune automat întrebarea: dacă nu se poate lua nicio măsură sub legislaţia actuală, nu ar trebui ca pe viitor să fie schimbată legea?", afirmă Lordul Turner, preşedintele FSA, în studiul condus de el.

"Băncile sunt diferite de companii. Dacă o companie dă faliment, conducerea trebuie să răspundă în faţa acţionarilor, dar dacă o bancă se prăbuşeşte, toată lumea are de suferit", afirmă Lordul Turner.

Sir Fred Goodwin, fostul director al Royal Bank of Scotland în perioada naţionalizării băncii, s-a retras din din funcţie în anul 2009, cu o pensie de 700.000 de lire sterline.