Anul bancar 2012 începe miercuri, 4 ianuarie

Autor: Razvan Voican 13.12.2011

Clienţii băncilor nu vor putea merge în sucursale pentru operaţiuni la începutul anului viitor decât pe 4 ianuarie după ce Banca Naţională a hotărât ca ziua de marţi, 3 ianuarie, care ar fi trebuit să fie prima zi de operaţiuni pentru sistemul bancar în noul an, să fie declarată zi nebancară pentru a le da un răgaz băncilor să-şi pregătească sistemele informatice pentru trecerea la standardele internaţionale de raportare financiară aplicabile din 2012.

Aceasta înseamnă că băncile nu vor începe să lucreze cu publicul decât miercuri, 4 ianuarie, şi tot atunci ar urma să fie decontate tranzacţiile care aveau ca dată 3 ianuarie.

BNR a anunţat că sistemul de plăţi în lei cu decontare în timp real ReGIS - folosit pentru tranzacţii de peste 50.000 de lei sau pentru cele urgente - nu va funcţiona.

De asemenea, va fi oprit şi sistemul SaFIR de depozitare şi decontare a instumentelor financiare, care realizează depozitarea titlurilor de stat şi este administrat tot de BNR.

"BNR a răspuns favorabil solicitării ARB ca ziua de 3 ianuarie să fie zi nebancară. Aceasta nu înseamnă zi nelucrătoare, ci dimpotrivă, va fi o zi de muncă <la cataramă>. Băncile aveau nevoie ca 3 ianuarie să fie zi nebancară, respectiv să nu fie încărcată de lucrul cu publicul pentru a putea să-şi adapteze sistemele la noul standard de contabilitate IFRS care se introduce din prima zi bancară a anului viitor", a declarat Adrian Vasilescu, consilier al guvernatorului BNR.

Băncile cu acţionar majoritar străin ţin de ani de zile situaţii financiare duble - în stan­dardele româneşti de contabilitate şi cele in­ternaţionale. "Este mai mult un proces de testare: se verifică soldurile, dacă func­ţionează sistemele in­formatice cum trebuie şi tot algoritmul de trans­punere", au explicat surse bancare.

Aşteptat de bancheri de mai mulţi ani, momentul trecerii la evidenţele contabile ţinute conform IFRS reprezintă un moment important pentru sistemul ban­car, iar acest pas face parte din angajamentele pe care BNR şi le-a asumat prin acordurile cu FMI şi UE.

Banca centrală a emis mai multe reglementări care nu vor permite ca situaţiile financiare ale băncilor să se transforme radical odată cu trecere la IFRS. Florin Georgescu, prim-viceguvernator al BNR, a precizat recent că

s-au stabilit anumite filtre prudenţiale care să nu conducă la o creştere artificială a indicelui de solvabilitate al băncilor care să permită o reluare nesustenabilă a creditării. Practic, provizioanele şi pe IFRS vor fi calculate introducând aceste filtre prudenţiale de o asemenea manieră încât se vor apropia de normele actuale.