Bancherii fac cărţi de copii de clasa a IV-a? Cum se vorbeste de extras de cont, sold sau rambursarea creditelor

Autor: Adelina Mihai 13.12.2011

"Ce este extrasul de cont?", "Suma totală din contul nostru după depunerea sau retragerea de bani se numeşte…", "Bancomatul este: a) un calculator; b) o carte; c) un cont bancar" sunt doar câteva dintre întrebările la care trebuie să răspundă elevii de clasa a III-a sau a IV-a la opţionalul de educaţie financiară, pe baza unor manuale concepute de Ligia Georgescu- Goloşoiu, şef serviciu în cadrul Direcţiei de Educaţie Financiară din cadrul Băncii Naţionale.

Doctor în Economie, Ligia Georgescu -Goloşoiu a lansat astăzi primul manual de educaţie financiară destinat copiilor din ciclul primar (clasele a treia şi a patra), disciplină introdusă din acest an în programa opţională elaborată de Ministerul Educaţiei. O iniţiativă aşteptată, poate chiar necesară, la nivelul claselor primare, dar care abundă de termeni dificili chiar şi pentru absolvenţii de facultăţi care nu sunt în domeniul economic şi care nu sunt familiarizaţi cu termenii.

Cele trei volume care cuprind ghidul învăţătorului, caietul elevului şi manualul de predare a educaţiei financiare, tipărite la editura Oscar Print, costă 44 de lei. Acestea au fost editate cu suport financiar din partea TransFond SA, instituţia de plată deţinută de banca centrală şi băncile comerciale.

Printre noţiunile pe care trebuie să le înveţe elevii cu vârste cuprinse între opt şi zece ani se află "achiziţionarea de acţiuni de la o companie", comisioanele bancare, cupiura, dividendul, etalonul, extrasul de cont, soldul sau valoarea nominală. Dobânda, de exemplu, este explicată ca fiind "suma suplimentară de bani plătită de bancă pentru banii economisiţi la ea sau o sumă suplimentară de bani încasată de bancă pentru creditul acordat".