Ungaria are curaj în relaţia cu FMI: Se vor întoarce, că au de luat bani de aici

Autor: Alexandru Matei 19.12.2011

Ungaria a ajuns din nou într-o situaţie tensionată după ce Uniunea Europeană şi Fondul Monetar Internaţional (FMI) au întrerupt discuţiile ce preced negocierile cu privire la un nou acord cu guvernul de la Budapesta ca urmare a unei legi controversate prin care premierul Viktor Orban vrea să limiteze puterile băncii cen­trale, scrie agenţia de presă Thomson Reuters. Oficialii FMI au plecat intempestiv, dar Victor Orban a spus că se vor întoarce pentru că au de recuperat bani din Ungaria, debitor al FMI.

Guvernul de centru-dreapta al lui Orban, care a între­rupt legăturile cu cre­ditorii săi internaţionali în 2010 şi a luat o serie de măsuri neortodoxe precum supra­taxarea anumitor industrii şi "naţionalizarea" fondurilor private de pensii, a anunţat că vrea să reia legăturile cu FMI pe fondul agravării crizei datoriilor din zona euro, care a făcut ca ţara să se împrumute la dobânzi mai mari. Negociatorul-şef al executivului de la Budapesta cu FMI a declarat că guvernul este pregătit să reia discuţiile şi că va consulta Banca Centrală Europeană înainte de a introduce noua lege privind banca centrală.

FMI a anunţat că a suspendat negocierile pentru că guvernul nu a vrut să amâne legea, criticată de BCE. Decizia de a apela din nou la FMI, pentru un acord preventiv de circa 20 de miliarde de euro, a ajutat ţara, ducând la aprecierea forintului şi a obligaţiunilor statului, limitând astfel retrogradarea de rating decisă de agenţia Moody's. "Dacă discuţiile eşuează, atunci forintul se va deprecia, iar dobânzile cerute statului vor creşte", a spus Zoltan Arokszallasi, analist la Erste Bank. Ungaria trebuie să refinanţeze anul viitor datorii în valută în valoare de 5 miliarde de euro.