BCE va fi nevoită să ţină băncile pe „perfuzii de lichiditate“ şi în 2012

Autor: Paul Comşa 19.12.2011

Sub ameninţarea declanşării unei crize grave de lichiditate, băncile europene s-ar putea împrumuta miercuri de la BCE 250 mld. euro prin intermediul noii facilităţi de creditare pe trei ani.

Marile bănci ale Europei trebuie să împrumute anul viitor 725 mld. euro, situaţie în care vor fi nevoite să apeleze la ajutorul BCE, instituţie pregătită să arunce un colac de salvare pentru bănci, dar nu şi pentru guverne, scrie agenţia Thomson Reuters.

"Va fi o problemă mare cu finanţarea în primul tri­mestru, când multe bănci trebuie să-şi refinanţeze o parte din datorii, deci se apropie o criză mare de lichi­ditate. Dacă adăugăm incerti­tudinea legată de ce o să se întâmple cu zona euro, va fi un trimestru foarte inte­resant", apreciază un bancher familiarizat cu situaţia. Majo­ritatea băncilor euro­pene nu au reuşit să se finanţeze la un preţ bun pe pieţele de capital şi se confruntă cu o scădere dramatică a profiturilor, fiind nevoite să apeleze la ajutorul BCE sau al guvernelor.

Pentru a preveni o criză gravă de lichiditate, BCE a anunţat că va împrumuta băncile la o dobândă scăzută pen­tru a sprijini creditarea şi a promova programul de achiziţii a obligaţiunilor gu­vernamentale. Băncile euro­pene trebuie să refi­nanţeze anul viitor datorii în valoare totală de 725 de miliarde de euro, cu 100 mld. euro mai mult decât în 2011. 282 mld. euro va trebui refinanţate numai în T1.

Pe de altă parte, bancherii avertizează că "finanţarea din partea BCE este utilă pentru a preveni riscul de fali­ment şi pe cel de contractare a pieţei creditului, dar nu va reduce nivelul de îndatorare al băncilor".