31 dintre cele 50 de tendinţe estimate pentru 2011 de jurnaliştii Ziarului Financiar au fost corecte. Care au fost estimările bune şi care au fost cele eronate?

Ziarul Financiar 03.01.2012
'Evoluţia peste estimări a exporturilor, inexistenţa fuziunilor de pe piaţa bancară, amânarea lansării în fabricaţie a unui nou model Ford la Craiova, amânarea lansării cardului de sănătate, scăderea din comerţ, anularea proiectului creării campionilor în energie şi amânarea listării Romgaz sunt cele mai importante tendinţe pe care jurnaliştii ZF nu le-au prevăzut corect în 2011. Din 50 de tendinţe enumerate pentru 10 pieţe, jurnaliştii ZF au prognozat corect 31, iar restul de 19 le-au greşit. Nici un sector nu a avut 100% tendinţe evaluate corect, iar cele mai puţine tendinţe evaluate corect au fost în energie, unde marile proiecte depind de stat.


MACRO patru tendinţe preconizate corect (DA) şi una incorect (NU)

Ce am prevăzut pe 3 ian. 2011: Economia ar putea să revină în 2011 pe plus după doi ani consecutivi de recesiune.

Ce a fost:

DA Într-adevăr, economia a revenit pe plus încă din primul trimestru din 2011. La nouă luni creşterea economică a fost de 2,7%, iar pentru tot 2011 este aşteptată o creştere de 1,7-2%.

Sunt şanse slabe să vedem un val masiv de investiţii străine directe în 2011.

DA Într-adevăr, investiţiile străine au scăzut pe primele 10 luni ale anului cu 43%, până la 1,3 mld. euro. Cel mai prost semnal la acest capitol a fost plecarea Nokia.

Leul ar trebui să bifeze încă un an de relativă stabilitate în faţa euro, prognozele variind între 4,1 şi 4,3 lei.

DA Într-adevăr, cursul a rămas în acest interval, încheind anul la 4,3197 de lei pentru un euro, adică o depreciere de 0,8%. Dolarul a crescut cu 4,2%, până la 3,3393 lei, în timp ce francul elveţian a ajuns la 3,5528 lei pe 30 de cembrie 2011, cu 3,8% mai mare faţă de începutul anului.

Dinamica exporturilor rămâne un mare semn de întrebare în 2011, pe fondul slăbirii cererii externe.

NU Temere falsă. Exporturile au crescut cu 23% pe primele zece luni ale anului, până la 38 miliarde de euro, fiind estimate pentru tot anul 2011 la 45 miliarde de euro.

Deficitul bugetar ar urma să coboare la 4,4% din PIB, ceea ce va face o mare presiune pe cheltuieli.

DA La 11 luni, deficitul bugetar a fost de 2,98% din PIB şi Ministerul Finanţelor a anunţat că se va încadra în ţinta de 4,4%.

BĂNCI ŞI ASIGURĂRI patru de DA şi un NU

Creditarea se va dezmorţi lent, putând atinge o creştere de până la 10%, faţă de nici 5% în 2010.

DA Soldul creditelor a crescut cu 7,6%, până la 224 miliarde de lei, aici fiind incluse creditele în lei şi valută.

Miza va fi refinanţarea de credite de către băncile mai curajoase care vor putea câştiga cotă de piaţă.

DA Într-adevăr, refinanţarea a fost motorul pentru multe bănci în încercarea de a câştiga cotă de piaţă.

Economisirea va rămâne pe un trend ascendent, cu o creştere de peste 5%.

DA Într-adevăr, depozitele companiilor şi populaţiei au crescut, dar la limita minimă a intervalului preconizat, şi anume cu 5% an la an, până la 181 mld. lei în noiembrie 2011.

Se vor înmulţi consolidările pe piaţa bancară şi a leasingului prin preluări, fuziuni sau retrageri.

NU Prognoză eronată. Nicio fuziune şi nicio preluare nu a avut loc în acest sector. A fost anunţată însă o mare fuziune - Alpha Bank - Bancpost (Eurobank), ca urmare a fuziunii din Grecia, dar în România nu a început.

Asigurătorii vor rămâne sub ameninţarea pierderilor, asigurările de viaţă fiind motor de creştere.

DA În piaţa asigurărilor cel mai important eveniment a fost schimbarea conducerii CSA, unde a devenit preşedinte Constantin Buzoianu în locul Angelei Toncescu. Companiile de asigurări nonviaţă continuă să înregistreze pierderi, fiind pe minus cu 6% şi la primele brute subscrise, iar asigurările de viaţă au crescut cu 6% pe primele nouă luni din 2011.



AUTO trei de DA şi doi de NU

Va reîncepe creşterea după 3 ani de declin.

NU Nu a reînceput creşterea, piaţa continuând scăderea, cu 10% pe primele 11 luni. Scăderea a încetinit, în 2010 piaţa reducându-se cu 25%. În total s-au vândut 90.000 de maşini noi, faţă de 315.000 în 2007.

Ford va începe la Craiova producţia modelului B-Max care se va lansa la Geneva.

NU Ford a lansat B-Max la Geneva în martie, dar nu a început să-l producă la Craiova pentru că fabrica nu este încă pregătită. Americanii spun că îl vor lansa în primul semestru din 2012.

Majorarea taxei de poluare cu 45-50% va încetini importurile de maşini second-hand.

DA Într-adevăr, importurile au scăzut cu 50%, dar de la 1 ianuarie 2012 trebuie să intre în vigoare o nouă taxă auto, care va afecta şi tranzacţiile cu maşinile second-hand locale înmatriculate înainte de 1 ianuarie 2007. Noua taxă va descuraja tranzacţiile cu maşini vechi locale.

"Rabla" va continua şi în acest an, din luna februarie, în aceeaşi formulă trei tichete de 3.800 lei.

DA Au fost casate 120.000 de rable care au fost folosite pentru achiziţia a 40.000 de maşini noi. Până acum au fost casate 414.000 maşini din 2005 încoace, pentru care statul a cheltuit 331 milioane de euro.

Transportatorii vor continua să cumpere camioane ca să faţă cererii din partea exportatorilor.

DA Transportatori au cumpărat 14.000 de autovehicule comerciale, cu 20% mai mult faţă de anul anterior, pe baza cererii din comerţ, în condiţiile în care exporturile au crescut cu 23%, iar importurile cu 18% în 2011.



FARMA ŞI SĂNĂTATE trei de DA şi doi de Nu

Românii vor primi primele carduri de sănătate. Cardul va costa 2 euro şi va fi distribuit prin Poştă.

NU Românii nu au primit cardul nici măcar până la 1 ianuarie 2012. Acum a apărut o nouă idee, casele private de sănătate.

A&D Pharma, singura companie locală listată la Londra, intenţionează să se delisteze.

DA Într-adevăr, A&D Pharma a cheltuit 44 mil. euro ca să se delisteze de la Londra. Compania a spus că cheltuia prea mult timp şi energie ca să fie cotată. Scăderea acţiunilor i-a permis să răscumpere cu 44 mil. euro pachetul de 30% din acţiuni pe care îl vânduse cu 126 mil. euro în 2006.

Ministerul Sănătăţii trebuie să închidă 200 de spitale mici, după cum a afirmat în decembrie preşedintele.

DA Într-adevăr, au fost închise 67 de mici spitale, dar în prezent statutul lor este incert, unele primării dorind redeschiderea lor. 19 dintre cele 67 de spitale închise au fost reorganizate în cămine pentru persoane vârstnice.

Operatorii de clinici private continuă extinderea şi au în derulare investiţii de 150 mil. euro.

DA Într-adevăr, investiţiile operatorilor de clinici private au fost chiar de 150 milioane de euro, din care spitalele au reprezentat 130 milioane de euro.

O întrebare este dacă va continua şirul insolvenţelor, ultima fiind a unei companii din grupul Relad.

NU Insolvenţele s-au oprit, iar la Relad, cea mai mare insolvenţă a unei compani din farma, cu afaceri de peste 100 milioane de euro, creditorii (băncile, producători farma precum Roche) se întreabă cum să îşi recupereze banii.

ENERGIE patru de NU şi un DA

Demarează proiectul centralei hidro gigant Tarniţa-Lăpuşteşti, iar din 2012 începe construcţia.

NU Nu a demarat proiectul, iar în 2012 nu va începe construcţia. Ministerul Economiei a anunţat că în martie va demara procedura de seclectare a investitorului strategic.

Invazia eoliană continuă: 2011 ar putea aduce "morişti" de peste 1.000 MW şi 2 mld. euro.

DA Au fost investiţii de peste 1,5 miliarde de euro, fiind montaţi peste 1.000 MW, potrivit datelor Transelectrica.

Înfiinţarea celor doi giganţi energetici de stat, amânată. Vom avea sau nu campioni naţionali?

NU Încă nu vom avea. Înfiinţarea a fost amânată. Planul s-a schimbat şi vor fi create două complexuri energetice termo care ar trebui privatizate în 2012 - Hunedoara şi Oltenia.

Reactoarele 3 şi 4 de la Cernavodă, proiect de 4 mld. euro, rămân cea mai aşteptată investiţie.

NU Nu a fost dat startul investiţiei. Reactoarele au rămas o investiţie aşteptată, dar în 2011 au plecat patru din cei 6 investitori interesaţi. Au mai rămas în joc Enel şi Arcelor Mittal, iar în martie 2012 trebuie depuse ofertele angajante.

2011 este anul răscruce pentru Nabucco. Dacă sunt contracte de gaze, începe construcţia în 2012.

NU Este încă aşteptat anunţul Azerbaidjanului pentru începutul anului 2012, care va alege ruta de transport dintre Nabucco, ITGI (Interconnector -Turcia-Grecia-Italia) şi TAP (Trans Adriatic Pipeline).


IMOBILIARE & INFRASTRUCTURĂ trei de DA şi doi de NU

Preţurile apartamentelor vor rămâne dependente de evoluţia economiei, programul Prima casă şi atitudinea băncilor.

DA Preţul apartamentelor a continuat să scadă cu 5-6% în 2011, programul Prima casă fiind cel care în continuare a ţinut piaţa apartamentelor vechi.

Dezvoltatorii de malluri ar putea finaliza opt proiecte în 2011, număr dublu faţă de anul trecut.

DA În realitate au terminat şase proiecte - Constanţa, Arad, Oradea, Botoşani, Craiova şi Bucureşti (Colosseum). În total există peste 55 de mall-uri în toată ţara, din care 15 în Bucureşti.

Consultanţii se aşteaptă la o dublare a numărului de proiecte imobiliare intrate în insolvenţă sau faliment.

NU Au fost proiecte mari în insolvenţă precum Asmita Gardens - investiţie de 120 milioane de euro în 800 de apartamente, dar numărul insolvenţelor a scăzut.

Autostrada Bucureşti-Constanţa ar urma să fie finalizată integral până la finalul lui 2011, în prezent tronsonul Cernavodă-Constanţa fiind încă în lucru.

NU Nu a fost finalizată autostrada integral pentru că francezii de la Colas nu au făcut porţiunea Cernavodă-Medgidia. Noul termen din contractul refăcut cu Max Bogl şi Astaldi este vara lui 2012, dar doar pentru o bandă pe sens.

Noul stadion Lia Manoliu din Capitală, cel mai mare şi mai modern din ţară, va fi gata în vara lui 2011.

DA A fost gata stadionul în vară, în august 2011, dar la primul meci cu Franţa din septembrie gazonul s-a dovedit impracticabil, aşa că a trebuit să fie schimbat.

RETAIL trei de DA şi doi de NU

Vin Lidl (retail alimentar discount), H&M (retail de modă) şi Leroy Merlin (bricolaj).

DA Într-adevăr, Lidl a ajuns la 129 de magazine, din care 107 preluate de la Plus. H&M a deschis 11 magazine, iar Leroy Merlin a deschis unul în Bucureşti.

Retailul modern va continua să câştige cotă de piaţă în faţa retailului tradiţional.

DA Într-adevăr, retailul modern a depăşit 50%, în condiţiile în care au fost deschise 150 de noi magazine.

Dinu Patriciu vrea să ajungă în 2011 la 1.000 de magazine Mic.ro şi 2.000 de magazine pe roţi Mic.ro.

NU Reţeaua s-a extins, dar nu în ritmul preconizat, ajungând în decembrie 2011 la 1.000 de magazine Mic.ro fixe şi mobile, faţă de 200 în decembrie 2010.

Cora şi Auchan vin din spate şi vor deschide cel puţin trei magazine.

DA Cora a deschis 3 magazine în 2011 şi are în plan alte trei în 2012 şi Auchan doar două şi a anunţat că mai caută terenuri pentru alte magazine.

Consumul ar putea să îşi revină încurajat de ofensiva pe promoţii a retailerilor.

NU Consumul nu şi-a revenit, ci a scăzut în continuare. Pe primele 10 luni comerţul cu amănuntul a scăzut cu 4%, după o scădere de 5% în 2010 şi de 8,5% în 2009.

BURSA trei de DA şi doi de NU

Listarea Fondului Proprietatea va dinamiza întreaga piaţă.

NU Listarea Fondului Proprietatea a adus un plus de tranzacţii pe bursă, dar nu a adus şi un număr mai mare de investitori străini în piaţă, aşa cum se spera. Listările au lipsit în 2011 la BVB, iar interesul românilor pentru investiţii la bursă este la cote minime.

Creşterea lichidităţii şi a capitalizării bursei şi intrarea unor noi fonduri străine.

DA Valoarea tranzacţiilor cu acţiuni de la bursă a crescut anul trecut cu 77%, însă doar datorită FP. Puţine fonduri străine şi-au făcut intrarea pe piaţă anul trecut, majoritatea fiind ultra speculative.

Listarea Romgaz ar putea întări momentul favorabil creat de FP.

NU Listarea Romgaz nu a avut loc anul trecut, fiind amânată pentru 2012. Statul a încercat să vândă pe bursă 9,8% din Petrom şi a eşuat, iar piaţa nu a putut profita de momentul creat de listarea FP.

Vor fi tot mai multe transferuri de pe RASDAQ pe Bursă ale unor companii.

DA Au fost cinci companii transferate de pe RASDAQ la BVB. Principalele transferuri au fost Concefa Sibiu şi Electromagnetica Bucureşti.


Fondurile de pensii vor deveni un jucător important pe Bursă.

DA Fondurile de pensii au ajuns să aibă plasamente în acţiuni de 150 mil. euro şi sunt tot mai influente pe bursă. Totuşi, din lipsa alternativelor pe piaţa locală, unele fonduri de pensii au ajuns să investească milioane de euro pe pieţele externe.

PIAŢA MUNCII patru de DA şi un NU

Numărul de şomeri va continua să crească, pentru că nici statul, dar nici mediul privat nu au terminat concedierile.

NU Numărul de şomeri s-a redus până în noiembrie 2011 cu 170.000 faţă de finele lui 2010. Scăderea accentuată a fost în prima parte a anului, iar din august a început să crească uşor. Rata şomajului a ajuns la 5% în noiembrie 2011, faţă de 7,1% în decembrie 2010.

În mediul privat salariile vor stagna sau creşterile vor acoperi inflaţia, faţă de plus 15% la stat.

DA Într-adevăr, salariile au crescut în multinaţionale cu 6%, uşor peste inflaţie, iar la stat au crescut cu 15%, în principal pe baza majorării veniturilor funcţionarilor, dar în educaţie şi sănătate au scăzut.

Tot mai mulţi români vor participa la cursuri de formare pe bani europeni.

DA Într-adevăr, există peste 2.000 de programe de instruire cu finanţare europeană.

Va creşte numărul românilor care vor să plece în străinătate din cauză că nu-şi mai pot achita creditele.

DA Într-adevăr, cea mai mare problemă în criza actuală este povara creditelor, în condiţiile în care băncile au majorat dobânzile, iar emigrarea este privită ca o soluţie pentru venituri mai mari.

Va creşte cererea pentru absolvenţii de IT&C, pe fondul investiţiilor tot mai numeroase.

DA Într-adevăr, cele mai mari salarii au ajuns să fie în IT&C, unde un absolvent de facultate fără experienţă primeşte de la 600-700 euro net/lună, iar salariul mediu a ajuns cel mai mare pe economie, adică la 900 de euro, cu 20% mai mare faţă de 2008.

IT&C trei de DA şi doi de NU

Consumul de net mobil şi oferta de conţinut digital vor creşte, odată cu lansarea unor smartphone-uri, tablete ieftine.

DA Echiparea cu net mobil a crescut cu 19% pentru abonamente în S1 2011 (3,06 mil. abonamente - 900.000 pentru computere şi restul pentru smartphone) şi cu 39% la cartele preplătite, până la 2,92 milioane (70.000 computere şi restul smartphone).

Companiile vor continua să-şi externalizeze serviciile IT&C.

DA Într-adevăr, a continuat această tendinţă. Unul dintre cele mai mari contracte a fost cel între emag şi IBM.

Giganţii din telecom îşi vor accelera achiziţiile din rândul operatorilor mici de comunicaţii.

NU Nu au fost achiziţii de anvergură.

Concretizarea unor proiecte IT guvernamentale ar putea aduce creşteri pe piaţa de soft, PC-uri şi servere.

NU Nu au fost proiecte publice de anvergură, ci doar achiziţii locale. Piaţa de PC-uri a crescut însă cu circa 10%.

Multinaţionalele IT vor continua extinderea centrelor de servicii de pe piaţa locală.

DA Într-adevăr, a fost efervescenţă în acest sector, Oracle, IBM, Endava sau HP angajând în continuare sute de oameni.