Lucian Anghel este noul preşedinte al BVB. După 16 ani, Stere Farmache a pierdut lupta

Autori: Andrei Chirileasa , Roxana Pricop 09.01.2012

Lucian Anghel, 39 de ani, a fost ales luni preşedintele Bursei de Valori Bucureşti, detronându-l astfel după 16 ani neîntrerupţi pe Stere Farmache.



Lucian Anghel, economistul şef al BCR, este nou preşedinte al Bursei de Valori Bucureşti (BVB) după ce a fost ales azi cu aproape 50% din voturi de către acţionarii BVB. Astfel, Stere Farmache a fost detronat din funcţie după 16 ani în care a condus Bursa de la Bucureşti mai întâi din funcţia de director general şi apoi ca preşedinte. Stere Farmache va rămâne în Consiliul de Administraţie în calitate de membru.

Lucian Anghel, 39 de ani, este economistul şef şi directorul Direcţiei Strategie din cadrul celei mai mari bănci locale, BCR, şi este unul dintre cei mai cunoscuţi analişti economici din România. Anghel nu a avut până în prezent vreo implicare directă pe bursă, însă este susţinut de un grup puternic de acţionari, în special din sectorul bancar, din care fac parte printre alţii BCR, UniCredit, ING, dar şi alte bănci şi fonduri care deţin acţiuni la BVB. Tocmai de la aceşti acţionari a pornit şi solicitarea privind alegerea unui nou CA.


Ca economist-şef, este responsabil de coordonarea departamentului de cercetare şi strategie al BCR, dar participă şi la întâlnirile cu investitorii străini sau clienţii importanţi ai băncii. Anghel şi-a construit cariera în mediul privat exclusiv în cadrul celei mai mari bănci locale, deţinând mai multe poziţii în cadrul departamentului Pieţe Financiare. El a absolvit facultatea de Cibernetică din cadrul ASE Bucureşti.

BCR a reuşit să obţină cinci din cele nouă locuri de membri ai Consiliului de Adminstraţie al BVB (alături de Lucian Anghel, BCR i-a mai susţinut pe Adrian Lupşan, Narcisa Oprea şi Matiaj Scholl).

Citiţi mai jos cum s-au desfăşurat alegerile de luni de la BVB

Acţionarii BVB au ales cei nouă administratori, printre care figurează şi cei trei candidaţi înscrişi pentru funcţia de preşedinte al Consiliului de Administraţie (CA) al Bursei, iar şase dintre aceştia fac parte din grupul "grupul băncilor", care îl susţine pe Lucian Anghel.

Astfel, "grupul băncilor" va fi reprezentat în CA de economistul şef şi directorul Direcţiei Strategie din BCR, Lucian Anghel, Adrian Lupşan (director general adjunct la Intercapital Invest), Valerian Ionescu (BCR), Narcisa Oprea (Schoenherr şi Asociaţii), Schroll Matjaz (reprezentant al Franklin Templeton, administratorul Fondului Proprietatea) şi juristul Robert Cosmin Pană (consilier la firma de brokeraj Swiss Capital şi fost angajat al BVB şi al Depozitarului Central).

Ceilalţi trei administratori aleşi luni sunt Stere Farmache, preşedintele Asociaţiei Brokerilor, Dan Paul, şi Octavian Molnar (IFB Finwest).

La preşedinţia BVB candidează actualul preşedinte CA al Bursei, Stere Farmache, Dan Paul, şi Lucian Anghel.

Alegerea preşedintelui va avea loc după selectarea membrilor CA.

Economistul şef al BCR, Lucian Anghel, pare să aibă cele mai mari şanse pentru poziţia de preşedinte al CA.

Ora 16.21: Acţionarii BVB au aprobat revocarea conducerii BVB cu 68,5% din voturi

Acţionarii Bursei de Valori Bucureşti au aprobat luni, cu 68,5% din voturi, revocarea actualului Consiliu de Administraţie şi vor trece la alegerea noilor membri, au declarat pentru MEDIAFAX surse din acţionariat.

Membrii Consiliu de Administraţie revocaţi de acţionari sunt Stere Farmache (preşedinte), vicepreşedinţii Ciprian Zah (SSIF Broker) şi Mircea Botta (Romcapital) şi şase membri: Siminel - Cristian Andrei (director al NCH Advisors România, compania care administrează fondul de investiţii Broadhurst), Octavian Molnar (IFB Finwest), Lucian Isac (Estinvest), Ionel Uleia (Prime Transaction) şi Cosmin Gheorghiu.

În continuare, acţionarii trebuie să aleagă noii membrii au Consiliului de Administraţie al BVB prin vot cumulativ, iar apoi vor alege preşedintele. Pentru a putea fi ales un preşedinte, un candidat trebuie să fie ales mai întâi ales în Consiliu.

Ora 15.40: Acţionarii BVB au început votul pentru revocarea Consiliului de Administraţie

Acţionarii BVB au început votul pentru revocarea Consiliului de Administraţie după ce Farmache a făcut o scurtă prezentare a realizărilor din ultimiii doi ani.

Ora 15.17: AGA la BVB a mai avansat: începe dezbaterea ordinii de zi

Acţionarii BVB convocaţi azi în AGA au ales secretarii şi notarul care va supraveghea şedinţa, iar acum începe dezbaterea ordinii de zi. AGA era programată să înceapă la ora 11.00, dar a început cu peste 30 de minute întârziere. Candidaţii la conducerea BVB au la dispoziţie câte trei minute pentru a-şi prezenta programul în faţa acţionarilor prezenţi. Cvorumul la AGA a crescut la 87%, în condiţiile în care dimineaţă erau prezenţi 85% din acţionarii cu drept de vot.

Ora 14.10: Acţionarii BVB bat pasul pe loc: nu au ales nici măcar secretarul de AGA

La ora 14.10, acţionarii BVB nu a ales încă secretarul de AGA şi nici notarul care să îl supravegheze, deşi au trecut mai bine de trei ore de când era programată să înceapă AGA. Buletinele de vot pentru alegerea notarului a trebuit să fie retipărite.

Ora 13:49 AGA la BVB se reia. Lucian Anghel favorit pentru şefia BVB

Şedinţa AGA la BVB se reia după aproape o oră de întrerupere, interval în care au fost tipărite buletinele de vot necesare alegerii notarilor care să supravegheze activitatea secretarilor de şedinţă.

Pronosticurile acţionarilor prezenţi la AGA îl plasează favorit pe Lucian Anghel pentru funcţia de preşedinte al BVB. Însă votul pentru alegerea noii conduceri nu a început încă şi nici nu a fost revocată actuala conducere. Pentru funcţia de preşedinte candidează şi Stere Farmache şi Dan Paul. Cei doi au încercat să negocieze o alianţă, fără succes însă.

Ora 12:25 AGA la BVB n-a început bine că se suspendă, pentru tipărirea buletinelor de vot

AGA la BVB a început cu peste jumătate de oră întârziere, pentru ca în prezent lucrările să fie suspendate pentru tipărirea buletinelor de vot.

Primul punct pe ordinea de zi a AGA este alegerea secretarilor de şedinţă, pentru care au fost propuse patru persoane din rândul acţionarilor prezenţi. Însă Stere Farmache, preşedintele în funcţie al BVB, a solicitat alegerea a doi notari care să supravegheze activitatea secretarilor de şedinţă, având în vedere că aceştia sunt responsabili de numărarea voturilor. Cum alegerea celor doi notari, nu era pe ordinea de zi, nu existau nici buletine de vot pe care acţionarii să voteze alegerea celor doi notari. Astfel că AGA a fost suspendată până la tipărirea buletinelor de vot.

Ora 12:17 AGA la bursă a început, în sală fiind prezenţi 85% din acţionarii cu drept de vot.

Ora11:47 Acţionarii BVB pun la cale pe ultima sută de metri strategia pentru alegeri

Deşi a fost programată să înceapă la ora 11.00, AGA la bursa nu a început încă, în prezent având loc înregistrarea tuturor acţionarilor prezenţi.

Prezenţa la AGA este ridicată, iar din estimările celor prezenţi va fi un cvorum de peste 75% din acţionarii cu drept de vot, fapt ce complică destul de mult calculele cu privire la cine anume va câştiga alegerile. O prezenţă mare la vot face ca rezultatul alegerilor să fie greu de anticipat.

Stere Farmache, Lucian Anghel şi Dan Paul, cei trei candidaţi pentru funcţia de preşedinte al BVB, sunt prezenţi la AGA.

Ora 11:12 Acţiunile Bursei de Valori Bucureşti (BVB), principalul operator bursier de pe piaţa locală de capital, sunt suspendate de la tranzacţionare pentru că astăzi acţionarii sunt convocaţi în Adunarea Generală Ordinară pentru a alege noua conducere a bursei. Dacă acţionarii vor vota revocarea actualei conduceri, candidaţi la funcţia de preşedinte sunt Stere Farmache, Lucian Anghel şi Dan Paul.

AGA este programată să înceapă la ora 11.00, şi are la Hotel Athenee Palace Hilton din Bucureşti, Sala Le Diplomate.

Miza alegerilor este controlul Consiliului de Administraţie, întrucât cine va deţine controlul va putea impune propria strategie de dezvoltare a pieţei de capital, va stabili priorităţile bursei pentru următorii ani şi va alege viitoarea conducere executivă a BVB.

În ceea ce pri­veşte funcţia de pre­şedinte, ultimele calcule cu o zi înainte de alegeri îl dau drept favorit pe Lucian Anghel, economistul-şef al BCR, care ar putea aduna în jur de 50% dintre voturile acţionarilor, potrivit unor surse din piaţă citate de Mediafax. Anghel, care este unul dintre cei mai cunoscuţi analişti economici din România, nu a avut până acum o implicare directă pe bursă, dar este susţinut de un grup puternic de acţionari, din care fac parte printre alţii BCR, UniCredit, ING, dar şi alte bănci şi fonduri care deţin acţiuni la BVB. Tocmai de la aceşti acţionari a pornit şi solicitarea privind alegerea unui nou CA. Aceşti acţionari sunt nemulţumiţi de ritmul lent în care piaţa de capital s-a dezvoltat în ultimii ani şi încearcă să impună măsuri mai energice pentru creşterea vizibilităţii bursei şi a valorii tranzacţiilor.

Valoarea tranzacţiilor în 2011 a fost de 2,5 miliarde euro. Capitalizarea Bursei este de 11 miliarde de euro