Cine sunt francezii care vânează briza din Brăila şi au început investiţii de 780 mil. € în Suceava

Autor: Roxana Petrescu 13.01.2012

Eolenvest, o companie controlată de grupul francez Filasa International, al cărui proprietar - familia Lacoste a decis să intre în domeniul energiilor regenerabile după ce a făcut un exit din segmentul de retail alimentar, a achiziţionat trei parcuri eoliene localizate în Brăila, cu o capacitate de 400 MW.



Tranzacţia vine după ce la finele anu­lui trecut compania a anun­ţat că va începe lucră­rile la mai mult de zece par­curi eolie­ne în Suceava, cu o ca­pa­citate de 516 MW, în care investiţiile s-ar pu­tea ridica la 780 de milioane de euro, dacă se ţine cont de faptul că un MW de capa­citate porneşte de la 1,5 mil. euro. Aici lu­cră­rile ar urma să fie finalizate în următo­rii doi ani de zile.

Cele trei proiecte achiziţionate acum, Wind Energy Power Trade, Wind Energy Advance Tech şi Wind Energy Strategy pre­supun investiţii totale de peste 600 de mi­lioa­ne de euro, Filasa International, prin Eolenvest, devenind astfel cel mai mare investitor francez în segmentul de energie regenerabilă din România.

În această tranzacţie, compania a fost asistată de către casa de avocatură Popovici Niţu & Asociaţii.

Datele de la Registrul Comerţului ara­tă că Ernest Popovici, fondatorul casei de avo­catură, deţine acum 1% din acţiunile celor trei companii preluate de Eolenvest, restul titlurilor fiind controlate de francezi. Anterior acestei tranzacţii, datele din Mo­ni­torul Oficial arată că firma Wind Energy Power Trade, de exemplu, era deţinută de o companie înregistrată în Panama, Ackerly Assets Group, ajunsă în această postură în urma unui transfer de acţiuni în care au fost implicaţi Corina Daniela Popovici, dar şi Ernest Virgil Popovici.

Datele Transelectrica arată că nici­unul dintre cele trei proiecte nu are avizul sau contractul de racordare la reţea, ceea ce în­seam­nă că ele se află într-o fază incipientă.

"Acesta este un nou proiect semni­fi­ca­tiv demarat de Filasa International, după in­vestiţia anunţată în noiembrie 2011 în­tr-un proiect de parcuri eoliene situate în Su­ceava cu o capacitate de 516 MW", spun reprezentanţii casei de avocatură.

Potrivit unor informaţii furnizate ante­rior de Popovici Niţu & Asociaţii, com­­pania Filasa a fost creată de un fost pro­­prie­­tar al magazinelor alimentare Leader Price, şi anume, de familia fran­ce­ză Lacoste. În 2007 familia Lacoste a decis vân­­zarea celor circa 60 de maga­zi­ne Leader Price pe care le avea în Franţa, iar din banii încasaţi s-a hotă­rât să facă in­ves­tiţii în sectorul ener­giilor regenerabile în mai multe ţări, printre care se află şi România.

Dacă iniţial firma s-a orientat spre Su­cea­va, cunoscut fiind faptul că regiunea Mol­­dovei este a doua zonă ca potenţial eo­lian după Dobrogea, dar care are avantajul unor costuri mai mici şi a faptului că până acum a fost mai ocrotită de invazia eoliană com­­parativ cu sud-estul ţării, acum atenţia Filasa s-a orientat spre Brăila. Potrivit date­lor Transelectrica, strict ca număr de pro­iec­te care au deja contractele de racordare la reţea, adică acolo unde lucrările pot înce­pe, Brăila este a patra zonă de interes pen­tru investitorii în "mori de vânt". În top sunt judeţele Constanţa, Tulcea şi Galaţi. După Brăila vin zone precum Vaslui sau Botoşani.


Ţara morilor de vânt

Capacitatea parcurilor eoliene funcţionale în România a ajuns în decembrie 2011 la 1.009,5 MW, cu 40% mai mare comparativ cu cea a unui reactor al centralei nucleare de la Cernavodă, investiţiile depăşind 1,5 mld. euro dacă se ţine cont de faptul că fiecare MW instalat costă între 1,5 şi 1,7 mil. euro. Datele Transelectrica arată că în acest moment funcţionează 11 parcuri eoliene, toate fiind localizate în Dobrogea.