Analiza sistemelor de sănătate din Europa: Ce au în comun şi spre ce model ar trebui să meargă România

Autor: Ioana David 18.01.2012

Reformarea sănătăţii, domeniu în care statul cheltuieşte 5,5 mld. euro, a ajuns la a doua încercare în condiţiile în care ieri au avut loc primele consultări cu Asociaţia Medicilor de Familie Bucureşti, Asociaţia pentru Protecţia Pacienţilor şi Colegiul Medicilor. Un calendar al discuţiilor nu a fost făcut public, însă este aşteptat săptămâna viitoare. Primul proiect al noii legi, retras din discuţie săptămâna trecută, a iscat ample nemulţumiri în rândul populaţiei, în timp ce mediul privat şi asociaţiile din domeniu îl susţineau.
Nemulţumirile au scos oamenii în stradă, iar la Bucureşti şi în alte oraşe au loc proteste de aproape o săptămână. Totodată, revenirea lui Raed Arafat pe poziţia de subsecretar de stat în Ministerul Sănătăţii, după ce a demisionat în urmă cu o săptămână, contestând prevederile noii legi din domeniul medicinei de urgenţă, a mai detensionat situaţia.



Odată picat modelul olandez propus de autorităţi pentru reformarea sistemului de sănătate din România şi care propunea privatizarea totală, apare întrebarea: spre care model se vor orienta românii? Proiectul retras din dezbatere publică săptămâna trecută prevedea că fiecare român va trebui să-şi aleagă un asigurător privat cu care să încheie un contract, şi putea opta pentru încheierea unei asigurări voluntare de sănătate, pentru costurile suplimentare care ar fi apărut în sistem. Totodată, urgenţele ar fi rămas gratuite, în timp ce vizita la medicul de familie şi la spital ar fi fost taxate cu o sumă de bani numită coplată.

Noua reformă va trebui să găsească soluţii pentru creşterea calităţii actului medical în condiţiile unor fonduri alocate sănătăţii care se majorează de la an la an.

Modelul olandez din varianta respinsă de opinia publică reprezintă practic varianta "extremă" a sistemelor de sănătate în Europa. Astfel, în Europa contribuţiile la un fond public de sănătate sunt obligatorii, cu excepţia Olandei, relevă o analiză a ZF care a luat în calcul Franţa, Germania, Olanda, Polonia, Slovenia, Cehia şi Ungaria.

În Ungaria spre exemplu, Fondul Naţional al Asigurărilor de Sănătate este principalul mijloc de acoperire a cheltuielilor de sănătate, completat însă şi din alte surse. La fel se întâmplă şi în Cehia sau Polonia.

Economii mai mari cum sunt Franţa sau Germania au deschis calea asigurărilor private, iar aproximativ 10,5% din nemţi au optat pentru o astfel de poliţă.

Potrivit datelor Asociaţiei Companiilor de Asigurări de Sănătate private din Germania, suma minimă plătită de o persoană cu vârsta de 18 ani este de 150 de euro. Conform acestei surse, asiguraţii pot opta între sistemul public şi cel privat dacă salariul lunar depăşeşte 4.200 de euro, şi de obicei, primele sunt mai mici decât în sectorul de stat, sau tratamentele sunt mai scumpe sau mai bune pentru că altfel nimeni nu ar opta pentru o asigurare privată de sănătate.

În Franţa cheltuielile cu sănătatea sunt gestionate de Casa Naţională de Asigurări de Sănătate (CNAM,) iar în medie o asigurare de stat acoperă 75% din cheltuielile unui pacient. Pentru celelalte costuri există şi posibilitatea asigurărilor private.

Pe de altă parte, în Polonia nu există posibilitatea ca o persoană să iasă din sistemul asigurărilor sociale, însă sistemul privat a reuşit să se dezvolte, iar în 2010 privaţii au luat 20% din banii cheltuiţi pentru sănătate.


Privaţii ar vrea o reformă graduală

În discuţiile trecute cu Ziarul Financiar, reprezentanţii mediului privat s-ar pronunţa pentru reformarea treptată a sănătăţii, de exemplu mărirea rolului sistemului privat prin majorarea deductibilităţii asigurărilor private de sănătate, în timp ce un profesor spunea că o reformă la nivel de macrostructură ar trebui să beneficieze de nişte experienţe-pilot.

În sănătate anul acesta statul şi-a programat să cheltuiască 5,5 miliarde de euro, cât reprezintă bugetul cumulat al Ministerului Sănătăţii şi Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate (CNAS), iar dacă se face o medie ar rezulta 23 de euro lunar pentru fiecare din cei 20 milioane de pacienţi.

La privat, se găsesc abonamente lunare şi mai mici de 23 de euro pe lună, în timp ce preţul asigurărilor este un pic mai mare.



ROMÂNIA
5,17 mld. € reprezintă suma pe care statul a cheltuit-o în sănătate în 2011.



FRANŢA
181 mld. € reprezintă cheltuielile din sistemul de sănătate franceez din 2011.


SURSE: Ambasada Franţei, site-ul ministerului sănătăţii din Franţa


GERMANIA
260 mld. € reprezintă sumă cheltuită cu sănătatea în Germania.


SURSA: Ministerul Federal al Sănătăţii


OLANDA
60 mld. € reprezintă cheltuielile cu sănătatea în Olanda.

SURSA: Ambasada Olandei


POLONIA
29 mld. € este suma cheltuită cu sănătatea în Polonia în 2011.

SURSE: site-ul Ministerului Sănătăţii, surse ale ZF


SLOVENIA
3,4 mld. € este suma cheltuită cu sănătătea în 2011.

SURSA: surse ale ZF


CEHIA
9 mld. € reprezintă suma cheltuită cu sănătatea în Cehia în 2011.

SURSA: surse ale ZF


UNGARIA

4,4 mld. € reprezintă suma cheltuită cu sănătatea în Ungaria.


SURSA: surse ale ZF