Kodak cere protecţia împotriva falimentului

Autor: Radu Racu 19.01.2012

Compania legendară din industria echipamentelor fotografice a anunţat că a cerut să intre sub protecţia capitolului 11 din legea americană a falimentului, pentru a-şi restructura activitatea şi pentru a se concentra asupra direcţiilor de business viabile, scrie Market Watch.

Wall Street Journal a publicat informaţia la începutul anului, citând surse apropiate companiei. Ziarul american scria pe 5 ianuarie că grupul Kodak poartă negocieri cu mai mulţi creditori pemntru a strânge circa 1 miliard de dolari care ar trebui să ajute compania să depăşească procedura capitolului 11. Joi, în cadrul anunţului privind procedura de faliment, Kodak a precizat că a reuşit să obţină 950 de milioane de dolari de la Citigroup în acest sens.

Compania a anunţat totodată că va continua să plătească salariile angajaţilor şi să-şi onoreze contractele. Protecţia capitolului 11 ar trebui să-i ofere grupului Kodak posibilitatea de a-şi majora lichiditatea de la divizia din SUA, de a-şi vinde brevetele de invenţie deţinute şi să-şi rezolve într-un mod "corect" disputele juridice.

Kodak este cunoscută printre altele pentru inventarea fotografiei digitale, fiind prima companie care a lansat pe piaţă un aparat foto digital, modelul DCS 100, pe o montură Nikon, în anul 1991.

În luna noiembrie a anului trecut, Kodak a avertizat că ar putea să nu supravieţuiască anului 2012 dacă nu va strânge 500 de milioane de dolari pentru a-şi plăti datoriile.

Capitolul 11 din legea falimentului din SUA plasează compania sub control judiciar pentru a împiedica o împărţire haotică între creditori. O companie aflată sub protecţia capitolului 11 are şansa de a ieşi din faliment, dacă îşi onorează calendarul de plăţi reeşalonate stabilit de o curte de justiţie. În SUA au mai fost înregistrate cazuri celebre de Capitolul 11, cel mai recent fiind cel al gigantului auto General Motors, care a ieşit de sub protecţia împotriva falimentului în anul 2010, la circa un an după ce ceruse protecţia legii. Echivalentul actului normativ în România este procedura de concordat preventiv.