Şeful băncii centrale a Austriei se află în mijlocul unui scandal de corupţie

Autor: Alexandru Matei 22.01.2012

Doi bancheri centrali din Europa au avut probleme în ultima vreme: unul dintre ei este Philipp Hildebrand de la banca centrală a Elveţiei, celălalt Ewald Nowotny, şeful băncii centrale a Austriei şi membru în conducerea BCE, scrie Business Insider.

Hildebrand a demisionat ca urmare a scandalului de insider trading ce încă mai ţine prima pagină a ziarelor din Elveţia. Nowotny încă mai este în funcţie deşi este prins într-un scandal de dare de mită şi spălare de bani ce implică Siria şi Azerbaijanul şi o divizie a băncii centrale a Austriei.

Lucrurile se complică pentru Nowotny, în condiţiile în care un politician austriac de marcă i-a cerut demisia. "După opinia mea, trebuie să demisioneze", a spus Heinz-Christian Strache. El este membru de vârf al formaţiunii populiste de dreapta Partidul Libertăţii, care are 18,5% din locurile din Consiliul Naţional, una dintre camerele Parlamentului austriac.

Scandalul a pornit acum câteva luni. Pe 28 noiembrie, biroul procuraturii de stat din Viena a anunţat că investigaţiile au fost extinse asupra a mai mult de 20 de suspecţi, inclusiv şase actuali directori ai băncii centrale, printre ei aflându-se Nowotny, veciguvernatorul Wolfgang Duchatczek şi directorul Peter Zollner. Patru persoane au fost deja arestate.

În centrul scandalului se află o subsidiară a băncii centrale, Oesterreichische Banknoten (OeBS), divizie care are drept obiect de activitate tipărirea de bani. Această divizie solicită contracte de la guvernele străine încă din anul 2000 şi conform acuzaţiilor a plătit 17 milioane de euro mită oficialilor sirieni pentru a obţine contracte de la guvern. Plăţile se făceau prin intermediul unor offshore-uri.

Procurorii mai analizează modul în care 1,7 milioane de euro din sumele date mită s-au întors în Austria.

Înţelegeri similare realizate cu Azerbaijanul sunt de asemenea investigate.

Nowotny şi ceilalţi membri ai conducerii băncii centrale sunt acuzaţi că ştiau de faptul că unele contracte din străinătate se obţineau pe căi ilegale. Banca centrală îşi apără însă angajaţii spunând că acuzaţiile se bazează pe declaraţii făcute de angajaţi ce au fost concediaţi, ceea ce indică faptul că nu este decât o răzbunare.

Mai mult, ziarul austriac Kurier a obţinut o copie a stenogramelor întâlnirilor board-ului director al băncii din care reiese faptul că directorii ştiau de ani de zile de milioanele de euro ce erau date mită pentru câştigarea de contracte.

De exemplu, pe 24 martie 2010, directorul diviziei de tipărit bani OeBS a informat conducerea băncii centrale despre o posibilă comandă pentru 150 de milioane de bancnote din Azerbaijan cu "un comision de 10%". Cum au reacţionat cei din conducerea băncii centrale? "Duchatczek i-a cerut directorului să înceapă activităţiile de achiziţie pentru ca în 2011 şi 2012 divizia să funcţioneze la întreaga capacitate".

Pedeapsa maximă pentru mită în Austria este de zece ani de închisoare.