BRD iese pe 14 februarie cu rezultatele financiare pe 2011, BCR vine pe 29 februarie

Autor: Voican Razvan 25.01.2012

BRD, a doua mare bancă de pe piaţă după active, dar prima ca profitabilitate, îşi va publica pe 14 februarie rezultatele financiare pe anul trecut, cu două zile înaintea băncii-mamă, Société Générale. După nouă luni din 2011 BRD s-a menţinut în topul celor mai profitabile bănci cu un câştig net de peste 382 mil. lei, însă activele au continuat să-i scadă uşor, cota de piaţă a băncii coborând la 13,4%.

Rămâne de văzut cum au evoluat provizioanele pentru riscul de credit în trimestrul al patrulea, în condiţiile în care oficialii băncii s-au tot plâns de lentoarea economiei şi de efectele acesteia asupra clienţilor. Pe tot parcursul anului BRD a fost nevoită să constituie provizioane pentru deprecierea garanţiilor la credite. Pentru BCR, cea mai mare bancă după active, cu o cotă de piaţă de peste 20% la sfârşitul lui septembrie 2011, trimestrul al patrulea a avut o importanţă foarte mare după ce în T3 banca a intrat pe pierdere chiar şi după standardele internaţionale de raportare.

În RAS, banca a avut pe nouă luni o pierdere de peste 377 mil. lei. Amânarea relansării economiei a impus reconsiderarea drastică a scenariilor de business pentru mai mulţi clienţi, banca a considerat că unii nu mai au şanse de revenire şi a constituit provizioane pe măsură, ceea ce i-a afectat profitul. BCR a încheiat anul 2011 cu o suplimentare a capitalului social de aproape 109 mil. euro.