Pirelli prezintă anvelopele "pătrate" pentru F1

Autor: Bogdan Alecu 25.01.2012

Producătorul italian de anvelope a prezentat noile modele disponibile pentru sezonul 2012 al Formulei 1 şi cel de-al doilea sezon în care compania este unicul furnizor de anvelope.

Printre inovaţiile aduse celor şase modele de anvelope se numără şi utilizarea unei forme mai "pătrate" pentru acestea, pentru a se îmbunătăţi pe cât posibil aerodinamicitatea monopostului de Formula 1. Mai mult, acum prin cele şase versiuni disponibile se încurajează utilizarea a unei palete mai largi de strategii din partea echipelor F1.

Alături de anvelopele "slick" P Zero pentru asfalt uscat Pirelli a relansat şi brandul Cinturato pentru anvelopele de ploaie F1. Brandul Cinturato a debutat în F1 în 1951.

Gama compusă din cele şase modele este reprezentată de:

P Zero Red - cauciuc supermoale pentru circuite stradale, neschimbat faţă de sezonul anterior. Acesta este recomandat fie pentru circuite stradale pentru curse semi-permanente.
P Zero Yellow - anvelopă mai moale recomandată pentru circuite care uzează puţin pneul.
P Zero White - anvelopă medie recomandată pentru toate condiţiile. Aceasta este utilizată pe circuit atunci când condiţiile sunt variabile.
P Zero Silver - o anvelopă dură dar nu inflexibilă. Este proiectată pentru a asigura durabilitate cât mai mare şi o rezistenţă optimă în condiţii extreme.
Cinturato Blue - anvelopă recomandată pe timp de ploaie, semnificativ îmbunătăţită faţă de sezonul anterior, optimizată pentru a reduce riscul de acvaplanare. Pneul poate respinge 60 de litri pe secundă la o viteză de 300 km/h.
Cinturato Green - anvelopă intermediară recomandată pentru ploaie uşoară, utilizată în special în competiţii precum Marele Premiu al Canadei.