Cum să-ţi motivezi angajaţii fără să le dai bani: laudă-i, spune-le că au abilităţi de lider şi fă-i să creadă că ideile tale le aparţin

Autor: Adelina Mihai 25.01.2012

Managerii ar trebui să aibă un vocabulor generos pentru cuvintele de laudă adresate angajaţilor, să nu le dea ordine sau să-i critice, dacă vor să-şi recompenseze angajaţii fără costuri financiare. Revista lunară americană Inc., care publică articole despre cele mai dinamice companii din SUA, prezintă nouă metode prin care managerii îşi pot motiva angajaţii fără să le dea bani, chiar dacă au resurse şi pentru beneficii financiare:

1. Fiţi generoşi cu laudele! Fiecare angajat îşi doreşte să fie lăudat, iar lauda e unul dintre cele mai uşoare şi eficiente metode prin care un CEO îşi poate motiva angajaţii. Managerii ar trebui să laude orice îmbunătăţire pe care o observă la o echipă de angajaţi sau să-i laude inividual, în faţa celorlalţi.

2. Scăpaţi de manageri! Managerii generali ar trebui să încerce ca în proiectele companiei să nu existe project manageri, pentru că înlăturarea şefului de proiect sau a supervizorului ar putea determina angajaţii din echipă să lucreze mai bine împreună şi să raporteze astfel rezultatele muncii în echipă, nu cele individuale. Egalitatea între membrii unei echipe va conduce la finalizarea unor proiecte mai rapid, pentru că oamenii vor veni mai devreme la serviciu, vor sta peste program şi îşi vor aloca mai multă energie pentru rezolvarea problemelor.

3. Faceţi-i să creadă că ideile voastre le aparţin! Angajaţii urăsc să li se zică ce să facă. Managerii ar trebui ca, în loc să le dea ordine angajaţilor, să le solicite să facă lucruri în aşa fel încât aceştia să creadă că a fost ideea lor. Astfel, o propoziţie de tipul "Mi-ar plăcea să faci lucrurile în felul acesta" s-ar putea transforma în "Crezi că ar fi o idee bună să facem lucurile în acest fel?".

4. Nu-i critcaţi şi nu-i corectaţi niciodată! Nimeni nu vrea să audă vreodată că a făcut ceva greşit. Încercaţi o abordare indirectă, prin care să-i învăţaţi pe oameni să înveţe din propriile greşeli şi să-şi îmbunătăţească munca. Ar fi oportune întrebări de tipul: "A fost aceasta cea mai bună metodă de a aborda problema?" sau "Cum crezi că s-ar fi putut rezolva diferit această problemă?".

5. Consideraţi că toţi au abilităţi de lider. Scoateţi în evidenţă calităţile angajaţilor performanţi şi spuneţi-le că merită să fie un exemplu pentru ceilalţi.

6. Luaţi masa împreună cu un angajat odată pe săptămână. Luaţi-i prin surprindere, este o modalitate uşoară prin care le reamintiţi că aţi observat ce fac şi că le apreciaţi munca.

7. Oferiţi recunoaştere şi mici premii. Mulţumiţi unui performer pentru realizările lui în timpul unei şedinţe sau iniţiaţi concursuri sau jocuri interne, iar câştigătorii vor primi un trofeu, o cină sau o programare la spa.

8. Organizaţi petreceri de zile de naştere sau picnic cu angajaţii. Organizaţi evenimente în timpul anului pentru a consolida echipele.

9. Împărtăşiţi atât reuşitele, cât şi nereuşitele companiei cu angajaţii. Când compania performează, sărbătoriţi, pentru că este cel mai bun moment în care le puteţi arăta că le mulţumiţi pentru munca depusă. Însă fiţi oneşti şi transparenţi dacă rezultatele companiei nu sunt cele mai bune, dacă se doreşte o creştere a performanţei angajaţilor.