Transferuri pe bursa din Sibiu într-o zi cât într-o săptămână

Autor: Adrian Cojocar 26.01.2012

Bursa din Sibiu a anunţat că ieri, 25 ianuarie, volumul contractelor derivate tranzacţionate pe piaţă a atins cel mai ridicat nivel din ultimii patru ani, în total realizându-se aproape 38.000 de contracte. De obicei un astfel de volum de tranzacţionare se realiza la bursa din Sibiu într-o perioadă mai mare de o săptămână.

Speculatorii au fost atraşi în special de contractele cu activ suport pe cotaţia aurului care au atins un volum de 21.451 de contracte pe scadenţa februarie 2012.

Ieri, cotaţia aurului a înregistrat în decurs de câteva ore o apreciere de aproape 3%, care a adus deţinătorilor de contractele la termen pe aur câştiguri importante, unii dintre ei preferând probabil să-şi marcheze profitul fapt ce a generat un volum în creştere.

După ce în urmă cu câteva săptămâni cotaţia aurului pe pieţele internaţionale coborâse undeva spre nivelul de 1.580 de dolari/uncie, în momentul de faţă o uncie de aur se tranzacţionează la un preţ de 1.716 dolari.

Cel mai mare nivel, de peste 1.900 de dolari/uncie a fost atins în luna august când bursele de acţiuni au căzut în bloc şi investitorii s-au refugiat în active mai sigure, precum aurul.

"Avantajul tranzacţionării în lei cu tranzacţii garantate de Casa Română de Compensaţie, programul extins de tranzacţionare de la 9.45 la 23.15, cât şi prezenţa market makerilor pe majoritatea produselor listate sunt ingredientele principale care au dus la dublarea volumelor de tranzacţionare ale Sibex în ultimele luni faţă de perioada similara a anului 2010 şi la noi recorduri în ceea ce priveşte volumele începând cu acest an", a declarat Ovidiu Petru, directorul de marketing al Sibex.

Tot ieri s-au mai tranzacţionat pe piaţă 12.380 de contracte cu activ suport pe indicele american Dow Jones, care este cel mai lichid contract al bursei din Sibiu.