Brokerii cred că avansul bursei va continua cel puţin până în martie-aprilie

Autor: Stefan Musgociu 31.01.2012

Bursa de la Bucureşti a scăzut luni cu 0,81%, după şapte şedinţe consecutive de creştere, într-o piaţă în care acţiunile Fondului Proprietatea (FP) s-au menţinut pe linia ascendentă din precedentele 11 sesiuni şi au încheiat aproape de nivelul maxim din ultimele şase luni.

În primele minute cotaţia acţiunilor FP a urcat cu 1,7%, la 0,499 lei/titlu, şi a atins cel mai ridicat nivel din ultimele aproape şase luni. Ulterior, creşterea a încetinit, iar după ora 11:10 titlurile Fondului au trecut pe scădere. Până la finalul şedinţei, cotaţia a revenit de câteva ori pe verde, pentru perioade scurte de timp, iar creşterile au fost foarte uşoare.

La finalul zilei, acţiunile Fondului Proprietatea erau cotate la 0,492 lei, preţ cu 0,29% peste nivelul de vineri. Operaţiunile cu aceste titluri au însumat 13,8 milioane lei (3,1 milioane euro), suma reprezentând 43% din lichiditatea pieţei acţiunilor, de 32 milioane lei (7,3 milioane euro).

"Creşterea puternică înregistată în ultima perioadă de acţiunile Fondului Proprietatea i-a determinat pe unii investitori să îşi marcheze o parte din profit în cursul şedinţei de astăzi. Totodată, s-a văzut că există în continuare cumpărători interesaţi de aceste titluri. Aceştia au fost factorii care au determinat mişcările repetate ale preţului acţiunilor FP între creştere şi scădere", a declarat Mihai Chişu, broker la IFB Finwest.

Majoritatea acţiunilor de la BVB au fost pe scădere încă de la deschi­dere, piaţa înregistrând astfel prima corecţie după ce în precedentele şapte zile a crescut cumulat cu 7,6%. Totuşi, scăderile au venit pentru majoritatea acţiunilor în cadrul unor tranzacţii cu volume reduse.

Indicele BET, al celor mai lichide zece acţiuni, a încheiat şedinţa în scădere cu 0,47%, iar titlurile com­paniilor din sectorul energetic au dus indicele BET-NG cu 1,13% sub nivelul de vineri.

Totodată, indicele BET-FI, al titlurilor celor cinci SIF-uri şi al acţiunilor Fondului Proprietatea, a coborât cu 0,66%.

Top câştigători şi perdanţi la bursă

Indicele extins al Bursei, BET-XT, a scăzut cu 0,61%. Indicele reflectă evoluţia primelor 25 de acţiuni în funcţie de lichiditate, inclusiv SIF-urile şi FP.

"Piaţa a înregistrat în acest an o evoluţie bună per ansablul său şi excepţională pe sectorul companiilor financiare. Pentru următoarea perioadă ne aşteptăm la scurte corecţii însoţite de volume reduse de tranzacţionare, însă trendul principal este încă pozitiv cu ţintă de timp cel puţin până în martie-aprilie", a afirmat Chişu.

Rulajul pieţei acţiunilor, de 32 milioane lei (7,3 milioane euro), a fost cu 24% mai redus decât în şedinţa precedentă, de 41,9 milioane lei (9,6 milioane euro).

Titlurile BRD (BRD) au consemnat al doilea rulaj din piaţă, de aproape 6,1 milioane lei, sumă din care 6 milioane lei (1,3 milioane euro) au reprezentat valoarea unui deal. Tranzacţia negociată a fost realizată la 11 lei, preţ cu 2,83% sub nivelul de vineri. Pe piaţa principală cotaţia a încheiat tot la 11 lei, iar transferurile au cumulat doar 86.000 de lei.

Acţiunile Băncii Transilvania au câştigat 2,1%, iar cele ale Bursei de la Bucureşti (BVB) au avansat cu 2,3%. Titlurile Condmag Braşov (COMI) au urcat cu 5,8%, ajungând la un preţ de 0,1999 lei/unitate, o creştere impor­tantă, de 7%, fiind consemnată şi de acţiunile dezvoltatorului imobiliar Impact Bucureşti (IMP).

Creditorii privaţi ai Portugaliei sunt îngrijoraţi că un acord al Greciei pentru reducerea datoriilor va creşte probabilitatea ca şi ei să fie nevoiţi să accepte pierderi legate de deţinerile de obligaţiuni portugheze.

De urmărit astăzi