Surpriză: România iese pe piaţa americană cu bonduri în dolari pe 10 ani

Autor: Voican Razvan 31.01.2012

Ministerul Finanţelor s-a hotărât să lanseze o emisiune de obligaţiuni pe piaţa Statelor Unite, maturitatea titlurilor fiind stabilită la 10 ani. Iniţierea operaţiunii a fost confirmată pentru ZF de Bogdan Drăgoi, secretar de stat în Ministerul Finanţelor responsabil cu Finanţarea.

Cuponul fix aferent titlurilor a fost fixat în jurul a 7% pe an.

Împrumutul va face parte din programul de finanţare externă pe care statul l-a demarat anul trecut.

Observatorii pieţei apreciază că actuala conjunctură este prielnică şi sunt şanse bune ca Finanţele să realizeze tranzacţia.

România se bazează în acest proiect pe forţele a trei gi­ganţi financiari cu putere de distribuţie globală: Citi, HSBC şi Deutsche Bank, care au fost angajaţi ca manageri ai emi­siunii.

Ministerul Finanţelor a realizat la sfârşitul anului trecut un amplu roadshow de prezentare a României în Statele Unite, însă din cauza conjuncturii nefavorabile de pe piaţă a amânat lansarea unei emisiuni. De atunci, a monitorizat constant pieţele, SUA fiind principalul focus având în vedere turbulenţele din Europa.

Finanţele încearcă să-şi consolideze şi mai mult poziţia lichidităţilor, după ce în ianuarie au reuşit să împrumute aproape 10 mld. lei de pe piaţa internă la costuri în scădere semnificativă.