Chiar în timp ce Băsescu spunea că "nu vrem să lăsăm copiilor datorii", Ministerul Finanţelor lua 1,5 mld. dolari de pe Wall Street

Autori: Razvan Voican , Gabriel Pecheanu 31.01.2012

România a vândut astăzi pe piaţa americană obligaţiuni pe 10 ani în valoare de 1,5 mld. dolari, randamentul fiind de 6,875%. Cererea din partea investitorilor s-a ridicat însă la suma uriaşă de 7 mld. dolari.

"România n-a mai făcut niciodată un asemenea deal, nimeni din regiune nu a mai adunat o asemenea cerere de 7 mld. dolari. Este pur şi simplu recunoaşterea măsurilor de ajustare pe care le-a luat România în ultimii ani şi a interesului pe care am reuşit să-l atragem prin roadshow-ul de la sfârşitul anului trecut şi prin contactele ulterioare cu investitorii", a comentat pentru ZF Bogdan Drăgoi, secretar de stat în Finanţe responsabil cu Trezoreria.

El a explicat că România nu a împrumutat o sumă mai mare pentru că nu are nevoie. "Noi avem un buffer de fonduri foarte confortabil şi nu avea rost să luăm prea mult pentru că orice împrumut implică şi un cost."

"Suntem în faţa unei opţiuni fundamentale: ce lăsăm copiilor noştri - o casă sau o datorie? Dacă decidem să lăsăm o datorie, mergem înainte ca până în 1989, dar asta lăsăm, o datorie mare. Dacă decidem să lăsăm o casă, mergem cu cei 24 cărora, cel puţin declarativ, ne-am alăturat prin declaraţia mea", a spus în această seară Traian Băsescu referindu-se la datoriile României şi la ratificarea acordului de consolidare fiscală convenit la summitul de la Bruxelles luni.

Deficitul de cont curent s-a ajustat în 2011. Datoria externă a tot crescut, apropiindu-se de 100 de miliarde de euro

Preşedintele Traian Băsescu a declarat că "iluzia traiului pe datorie s-a spulberat" nu numai în România, ci în toată Uniunea Europeană şi că tratatul de convergenţă convenit luni de Consiliul European corectează obiceiul de a cheltui mai mult decât se produce.

"Eu am obligaţia să le spun românilor că iluzia traiului pe datorie s-a spulberat nu numai în România, ci în toată UE. Şi, dacă vreţi, la un moment dat pot să vă dau cifre. Din acest motiv, cele două documente adoptate ieri au semnificaţie deosebită. Forma finală a Tratatului şi o declaraţie care vizează crearea de locuri de muncă. Ele parcă au şi o semnificaţie, puse la un loc. Pentru că, pe de o parte, forma finală a Tratatului, alături de celelalte documente adoptate în ultima perioadă, ne împinge pe toţi cei care vom ratifica acest tratat spre a ne corecta obiceiul de a cheltui mai mult decât producem şi cea de-a doua ne dă soluţia. Soluţia este crearea de locuri de muncă şi nu împrumuturile", a declarat Traian Băsescu.

El a mai spus că nu vrea să lase impresia că el este cel care vrea să aducă veşti rele românilor, acestea fiind informaţii care vorbesc despre responsabilitate.

"În calitate de şef de stat, am obligaţia să informez cetăţenii unde stăm, unde stau aliaţii şi partenerii noştri din UE şi ce este posibil să facem împreună. Sigur, ştiu care este diferenţa de salariu dintre salariul din România şi salariul din Germania, dar această realitate n-o putem corecta peste noapte şi atunci, indiferent cât este de neplăcut ceea ce spun, dacă va fi considerat neplăcut, eu am obligaţia să informez românii despre ce avem de făcut", a adăugat şeful statului.