La prima vedere nu pare, dar a fost nevoie de peste 1 miliard de euro pentru construcţia acestei case

Autor: Radu Racu 01.02.2012

Un artist irlandez a decis să-şi exprime nemulţumirea faţă de efectele crizei economice construind o casă pentru care a folosit peste 1 miliard de euro...în bancnote scoase din circulaţie, scrie BBC.

Frank Buckley a invitat pe toată lumea dispusă să-i viziteze opera de artă, în speranţa că va genera o dezbatere asupra nivelului datoriei irlandeze şi a semnificaţiei banilor în viaţa cotidiană.

A plantat Germania în 2003 sămânţa crizei care mătură acum Europa ?

Ca mulţi prieteni ai săi, Buckley este o victimă a prăbuşirii economice a Irlandei. În plin boom el a cumpărat o casă, încurajat de politicile relaxate practicate de creditorii locali, pentru ca la scurt timp să resimtă din plin efectele prăbuşirii pieţei. "Am împrumutat toţi banii ăia şi îmi asum responsibilitatea pentru acest lucru, însă trebuie spus că am fost încurajat să iau credit chiar dacă nu aveam o situaţie financiară foarte bună", mărturiseşte artistul.

La câteva luni după ce a cumpărat casa, Buckley nu şi-a mai putut plăti rata şi a fost dat afară de executorii judecătoreşti. S-a mutat într-o cocioabă de lângă fosta lui casă şi acolo, printre lucrurile îngrămădite a dat peste un teanc de bancnote euro scoase din uz, făcute fâşii de confeti la nunta sa. "M-am gândit atunci, Doamne, hârtiile astea ne fac să ne comportăm aşa?". Atunci i-a venit ideea să construiască o casă din aceste bancnote.

Trezoreria locală a fost de acord să-i livreze cărămizi din fâşii de bancnote euro scoase din uz. Transferul s-a făcut sub formă de împrumut, urmând ca atunci când artistul va închide expoziţia, materialele să fie distruse.

Buckley, care nu mai construise niciodată o casă până atunci, a fost ajutat de fratele său să ridice clădirea. Imobilul este ridicat pe o structură de panouri de lemn, donate de un magazinde bricolaj local. Pereţii exteriori sunt realizaţi din cărămizi de bancnote, în timp ce interiorul este tapetat cu bancnote tocate. Locuinţa are o fereastră, o uşă metalică la intrare şi o toaletă.

Citiţi şi

Cum a ajuns cel mai bogat om din Irlanda de la o avere de 4,7 mld. euro la faliment şi datorii de 2,9 mld. euro

Artistul locuieşte în casa de bani în timpul săptămânii, iar în weekend se întoarce în cocioaba în care se îngrămădeşte acum familia sa - soţia şi cei patru copii. Circa 300 de persoane au vizitat până acum opera lui Buckley. Valoarea totală a bancnotelor folosite pentru realizarea locuinţei este de circa 1,4 miliarde de euro.