Cum a reuşit Malev să intre în faliment după 66 de ani de activitate

Ziarul Financiar 03.02.2012

Fondată în 1946, compania aeriană deţinută de guvernul ungar Malev şi-a oprit operaţiunile după ce guvernul a decis să oprească finanţarea, aceasta devenind a doua victimă a măsurilor de austeritate luate de ţările europene la o săptămână după căderea Spanair.

Malev, care are datorii de 60 miliarde de forinţi, şi-a oprit zborurile de la ora 6AM, lăsând cu ochii în soare sute de pasageri.

"Lucrul de care ne-am temut cel mai tare s-a întâmplat şi ceea ce am încercat să evităm s-a întâmplat", a declarat CEO-ul Malev, Lorant Limburger într-un comunicat, adăugând că cash-flow-ul Malev a scăpat de sub control după ce providerii de servicii "şi-au pierdut încrederea" şi o decizie a Comisiei Europene a oprit o suplimentare a fondurilor operatorului.

Guvernele devin tot mai reticente în a ajuta companiile aeriene, pe fondul crizei care loveşte tot mai puternic Europa, singura cale fiind adoptarea celor mai drastice măsuri de tăiere a costurilor.

"Menţinerea la sol a Malev este dureroasă", a declarat premierul ungar Viktor Orban după ce consiliul de conducere al companiei a ordonat oprirea operaţiunilor. "Am încercat să o menţinem activă cât de mult am putut, dar acesta este sfârşitul. Nu putem continua să păstrăm compania fără riscul de a pierde avioanele".