Franks, FMI: Consumul, investiţiile şi fondurile europene sunt „cruciale“ pentru economie în 2012

Autor: Claudia Medrega 06.02.2012

România a îndeplinit criteriile agre­ate cu Comisia Euro­pea­nă şi FMI şi a trecut cu bine şi de a patra evaluare a acor­du­lui preventiv, însă pe lista "pro­vocărilor" pentru acest an figurează, în conti­nuare, reducerea arieratelor, priva­ti­ză­rile şi managementul privat la companiile de stat.

Jeffrey Franks, şeful misiunii FMI în România, consideră că implementarea unor "re­forme pro­fun­de" la nivelul com­paniilor de stat continuă să fie cea mai mare pro­vo­care cu care se con­fruntă Guver­nul. Iar contrac­te­le bi­late­rale ce cre­ează un cadru in­echi­ta­bil şi de care be­ne­fi­ciază nu­mai anu­mi­te gru­puri, pe chel­tuiala pu­bli­cului, ar tre­bui să înceteze ime­­diat, a avertizat Franks. "Sunt în curs de implementare stra­te­gii de reducerea a arieratelor şi de aşezare a com­paniilor de stat pe baze să­nă­toase din punct de vedere financiar."

Franks continuă să caracterizeze pro­gra­mele cu România din ultimii ani ca fiind un suc­ces, de care România ar trebui să fie "mân­dră". Însă, românii au resimţit doar reducerea salariilor şi faptul că plătesc fac­turi mai mari atunci când fac cumpărături, din cauza majorării TVA la 24%. Nivelul de trai al românilor nu s-a îmbunătăţit.

După discuţiile cu autorităţile române, FMI a redus prognoza de creştere eco­no­mi­că pen­tru acest an la 1,5-2%, de la 1,8-2,3%, mo­di­­fi­care care nu antrenează, deocamdată, ajus­tări la nivelul veniturilor şi cheltuielilor bugetare. O mai bună absorbţie a fondu­ri­lor europene, investiţii şi creşterea consu­mu­lui sunt "cruciale" pentru ca economia să în­re­gistreze această creştere, în opinia lui Franks.

În ceea ce priveşte posibilele mutaţii pe sce­na politică românească, Franks se aşteap­tă ca orice nou guvern, înainte sau după ale­geri, să continue să aplice reformele con­venite în cadrul acordului cu insituţiile finan­ciare internaţionale.

"Am aşteptări foarte bune ca politicienii responsabili şi toate partidele să înţeleagă pe deplin nevoia de con­tinuare a aces­tor reforme. O schim­­bare de gu­vern nu ar trebui să du­că la schimbarea po­­liticilor care asi­gu­ră stabilitatea eco­nomică câşti­ga­tă în ultimii ani", a răspuns Franks la în­trebarea legată de impactul alege­ri­lor şi al pro­tes­telor asupra în­che­ierii cu succes a acestui acord.

Când a fost întrebat dacă ar fi oportună o schimbare de guvern în aceste momente, Franks a evitat un răspuns direct. "Nu este treaba noastră să comentăm un alt guvern. Toate partidele sunt conştiente, iar eu mă aştept ca orice schimbare de guvern să nu ducă la ieşirea din program."

În ceea ce priveşte protestele, Franks a spus că înţelege reacţia populaţiei, întrucât România a trecut printr-o criză şi este firesc ca populaţia să-şi exprime nemulţumirile.

Reprezentanţii FMI şi ai Comisiei Eu­ro­pe­ne au criticat Programul Naţional de Dez­vol­tare a Infrastructurii (PNDI) susţinând că, deşi ar putea executa proiecte excelente, nu respectă bunele practici fiscale şi ar pu­tea reprezenta un pericol pentru bugetul pe 2012.

Ce a spus Jeffrey Franks, şeful misiunii de evaluare a FMI