A început lupta la Fondul Proprietatea

Autor: Andrei Chirileasa 13.02.2012

Georgia Palade van Dusen şi fratele său Philipe Palade, moşte­ni­torii industriaşului interbelic Nicolae Malaxa, care deţin peste 6,5% din acţiunile Fondului Proprietatea (FP), au solicitat con­vo­ca­rea adună­rii ge­nerale a acţio­narilor (AGA) în ve­derea revocării tu­turor mem­brilor din Comi­tetul Re­pre­zen­tan­ţilor şi a ale­ge­rii unor noi membri.

Solicitarea vine după ce Ministerul Fi­nanţelor şi-a epui­zat acţiunile la Fon­dul Proprie­tatea, iar re­stricţiile de vot apli­cate celorlalţi acţio­nari au fost eliminate. Sta­tul, care nu mai are acţiuni la fond, are în prezent trei reprezentanţi (din cinci) în organismul care supra­veghează administrarea FP de către gru­pul american Franklin Tem­pleton. Asta după ce Bogdan Dră­goi, preşedintele Co­mitetului Repre­zentanţilor, şi-a dat demisia ca urmare a numirii sale în funcţia de ministru de finanţe.

Moştenitorii lui Malaxa sunt printre cei mai mari acţionai ai FP şi încearcă să-şi numească un repre­zentant în con­ducere. Ei i-au susţinut pe ame­ri­ca­nii de la Franklin Tem­pleton pen­tru preluarea man­datului de la FP şi ulte­rior în AGA. Fondul de hed­ging ame­rican Elliott va în­cerca de ase­menea să-şi pla­seze oameni în co­mitet, după ce a ajuns să deţină 13,5% din FP. Com­ponenţa fi­nală a comitetului ar putea arăta care este ra­portul de forţe în prezent la FP.

Urmaşii lui Malaxa au mai cerut aprobarea în AGA a listării FP pe bursa din Varşovia, măsură propusă de Templeton încă de anul trecut.

Georgia Palade van Dusen, nepoata lui Nicolae Malaxa, este al treilea acţionar al FP, cu 6,36% din acţiuni, în valoare de 100 mil. euro. Urmaşii lui Malaxa, care locuiesc în SUA, se numără printre susţinătorii Franklin Templeton, administratorul fondului. Ei cer listarea FP la Varşovia.