Tabloul macro în care îşi începe mandatul guvernul Ungureanu

Autor: Claudia Medrega 13.02.2012

Premierul Mihai Răzvan Ungureanu are parte de condiţii externe dure: vremea nefavorabilă şi recesiunea din zona euro.



Ultimele date statis­tice arată o înceti­nire abruptă a eco­nomiei începând cu luna decembrie, cau­­zată de frânarea sau chiar intrarea în recesiune a unora dintre economiile vestice, prin­cipalii par­teneri comerciali ai României.

La acestea se vor adăuga efectele viscolului din ultimele două săptămâni, care a îngheţat "arte­rele" economiei în jumătate din ţară. Şi codurile meteo de diverse culori par să indice "îngheţarea" econo­miei în con­tinuare, reducând şansele unei contribuţii favorabile la PIB din partea agriculturii în acest an.

Deocamdată, doar retailerii par să fie mulţumiţi: reţelele de magazine alimentare au înre­gistrat o creştere a vânzărilor. Noul guvern Ungureanu are la dispoziţie, teoretic, doar câteva luni pentru a încerca să menţină economia în teritoriul pozitiv. Parametrii macro sunt deja stabiliţi cu FMI, spaţiul de ma­nevră fiind destul de limitat.

"Noul guvern are puţin timp, până în toamnă. Nu se pot lansa pla­nuri măreţe. Cabinetul Un­gureanu ar trebui să se con­centreze pe continuarea refor­melor deja începute. Cel mai bun lucru pe care îl poate face noul cabinet este să încerce să nu iasă din parametrii acordului cu FMI. Într-adevăr, marjele de manevră nu sunt foarte mari. Dacă bugetul rămâne în parametri şi autorităţile reuşesc să atragă cele 6 mld. euro fonduri europene promise, deja am salvat economia. Însă, dacă nu vor fi atrase fonduri europene, riscul recesiunii este foarte mare. Depinde şi de ceea ce se va întâmpla în Europa", a co­mentat analistul Aurelian Dochia.

Priorităţile noului guvern ar trebui să fie atragerea fondurilor europene, prioritizarea şi creş­terea eficienţei investiţiilor pu­blice, crearea de locuri de muncă, eficientizarea companiilor de stat, dar şi continuarea reformelor şi a acordului cu FMI şi Comisia Europeană, pentru a beneficia în continuare de încrederea pieţelor externe şi a agenţiilor de rating, după cum spun analiştii.

În ultima perioadă s-au înmulţit declaraţiile legate de creşterea salariilor şi pensiilor, de îmbunătăţirea nivelului de trai. Important este însă ca economia să permită astfel de majorări, să nu revină în recesiune. "Eu cred că este o iluzie să credem că am terminat cu criza şi cu problemele. Mai bine să fim pregătiţi pentru ceea ce este mai rău şi să avem o surpriză plăcută. Trebuie acor­dată atenţie foarte mare investi­ţiilor. Din păcate investiţiile au fost tot timpul sacrificate când s-a vorbit de respectarea parame­trilor buge­tari. Investiţiile pot crea locuri de muncă şi acesta ar trebui să fie unul din obiectivele guvernului. Trebuie mers înainte cu priva­tiză­rile , deşi se presupune că în conti­nuare condiţiile vor fi nefavor­a­bile. Listările la Bursa de Valori pot să fie o pârghie pentru efici­enti­zarea unor companii având în vedere că intră în vizorul opiniei publice", a mai spus Dochia.

Analiştii sunt destul de sceptici că economia va înregistra în acest an o creştere de 1,5- 2% (noua prognoză agreată cu FMI) şi majoritatea au ajustat estimările spre 0,5%.

Şi este puţin probabil că Guvernul va reuşi să respecte ţinta de deficit bugetar setată la 1,9% din PIB (pe standarde cash) şi sub 3% din PIB (ESA). Având în vedere că 2012 este an electoral, va exista probabil o teamă în privinţa aplicării unor noi măsuri de austeritate.