Topul celor mai bune 10 acţiuni de la începutul anului. Care sunt acţiunile pe care le-aţi ratat la 1 ianuarie

Autor: Andrei Chirileasa 13.02.2012

Nimeni nu şi-ar fi imaginat la începutul anului că indicele BET va creşte cu 16% într-o lună şi jumătate, iar SIF-urile vor înregistra creşteri de peste 30%, dar investitorii care au avut inspiraţia să cumpere acţiuni au obţinut câştiguri şi de patru ori cât dobânda pe un an plătită de bănci la depozite.

Creşterea puternică a bursei de la Bucureşti a venit pe fondul evoluţiei pozitive a pieţelor europene, însă a fost susţinută şi amplificată de factori interni, precum ridicarea pra­gului de deţinere la SIF-uri.

De la jumătatea lunii ianuarie, când pragul de deţinere a fost majorat la 5%, SIF-urile au crescut puternic pe fondul unor tranzacţii tot mai mari. Dividendele mari aşteptate de investitori au con­tri­buit şi ele la avansurile de peste 30% pentru titlurile SIF Muntenia, SIF Banat-Crişana şi SIF Moldova.

Şi titlurile Fondului Proprietatea (FP) au avut în această perioadă o creş­tere neaşteptat de puternică, pe fondul achiziţiilor mai mari ale investitorilor străini care se luptă să preia controlul.

În ultima săptămână însă, piaţa a dat semne de încetinire, iar unii investi­tori ar putea începe să-şi marcheze pro­fi­turile, ceea ce ar putea aduce corecţii pe majoritatea titlurilor.