Cum explică şefii autorităţilor de management plăţile zero pe fonduri europene în ianuarie: „Am fost ocupaţi cu prognoze şi bilanţuri“

Autor: Adelina Mihai 15.02.2012

Şefii autorităţilor de management care gestionează fonduri structurale în valoare de 19,7 miliarde de euro vin cu motivaţii diferite atunci când trebuie să explice de ce nu s-au făcut deloc plăţi în luna ianuarie: dacă unii spun că sunt vinovaţi fie Comisia Europeană, fie beneficiarii, alţii invocă faptul că începutul de an este o perioadă în care autorităţile de management sunt ocupate cu elaborarea bilanţului pe anul anterior şi a prognozelor de plăţi pentru anul în curs

Ministrul Leonard Orban are ca obiectiv pentru anul acesta să atragă 3- 4 mld. euro din cele 19,7 mld. euro din fonduri structurale, însă în prima lună din 2012 nu a intrat niciun ban în economie. Din 2007 până în prezent, România a reuşit să atragă puţin peste un miliard de euro din fondurile structurale.

"Începutul anului şi perioada concediilor nu sunt perioade prolifice din punctul de vedere al cererilor de rambursare. În prima parte a anului se fac, de regulă, bilanţul şi evaluarea performanţei angaja­ţilor pe anul trecut, precum şi o serie de raportări către ministere şi autorităţi", a spus Carmen Elena-Dobrotă, director general al autorităţii de management care ges­tionează Programul Operaţional pentru Dezvoltarea Capacităţii Administrative (PO DCA). Programul pe care îl gestionează are o alocare financiară în cuantum de 247 de milioane de euro în perioada 2007 - 2013, din care s-au făcut plăţi în valoare de numai 18,9 mil. euro până la finalul lunii ianuarie. Anul acesta, obiectivul autorităţii de management este de a atrage încă 56 de milioane de euro din rambursări.

Adrian Mîndroiu, directorul general al AMPOS Mediu, autoritatea care gestionează un program în valoare de 5,6 miliarde de euro, spune că instituţia pe care o conduce a transmis la Autoritatea de Certificare şi Plăţi (organismul din structura Ministerului de Finanţe care intermediază plăţile de la Comisia Europeană) declaraţii de cheltuieli în valoare de 55 de milioane de euro ce urmează a fi rambursate. "În decembrie, Comisia nu ne-a decontat niciun ban, deşi a acceptat declaraţii de cheltuieli de 20 de milioane de euro, iar acest lucru s-a întâmplat şi la alte programe. Plăţile au fost deblocate, în sensul că ni s-au acceptat cererile de rambursare, însă nu au fost făcute efectiv. Am avut probleme şi cu corecţiile financiare pe care le presupun proiectele aflate în investigaţie", a spus Mîndroiu. El a mai precizat totuşi că problema accelerării plăţilor din bani europeni nu este la Comisia Europeană, ci la constructorii care au câştigat proiectele, care nu depun cereri de rambursare susţi­nând la rândul lor că vina întârzierilor este a sistemului de achiziţii publice.

"Anul acesta trebuie să intre plăţi în valoare de 700 de milioane de euro, ne-am asumat un grafic de plăţi la jumătatea valorii comunicate de beneficiari, pentru că avem experienţa anilor anteriori. Va fi un an greu, pentru că şi ninsorile vor întârzia lucrările de construcţii", a mai explicat Mîndroiu, care coordonează un program prin care s-au atras 95,8 mil. euro din fonduri europene.

Carmen Ionel, directorul general al AMPOSDRU, autoritatea de management care gestionează cele 4,25 miliarde de euro pentru dezvoltarea resurselor umane, spune că a transmis o declaraţie de cheltuieli către Autoritatea de Certificare şi Plăţi abia la sfârşitul lunii ianuarie, prin care urmează să se facă rambursări în cuantum de aproximativ 60 mil. lei (14 mil. euro).

"În conformitate cu procedurile interne, nu există evidenţiată obligativitatea de a transmite lunar declaraţii de cheltuieli către ACP, cu toate acestea începând cu luna iunie 2011 şi până în prezent autoritatea de management a făcut acest lucru, tocmai pentru a recupera din întârzierile înregistrate în trecut", a spus Ionel. AMPOSDRU are ca obiectiv atragerea a 700 de milioane de euro din fonduri europene în acest an.

"La nivelul anului 2009-2010 s-au transmis şi încasat declaraţii în valoare de 44 mil euro. În perioada iunie-decembrie 2011 s-au transmis şi încasat de la CE declaraţii în valoare de aproximativ 157 mil. euro, suma totală intrată în bugetul naţional fiind la sfârşitul anului 2011, de aproximativ 200 mil. euro", a mai spus Ionel. Ea a mai precizat că, până la 15 martie, AMPOSDRU trebuie să depună declaraţii de cheltuieli la ACP în valoare de 70 de milioane de lei (16,6 mil. euro) şi că, în paralel, are în lucru o altă declaraţie de cheltuieli, în valoare de aproape 70 de milioane de euro, care urmează să fie înaintată în această lună pentru decontare.

POR vrea să realoce peste 170 de milioane de euro, ca să nu-i piardă

Programul Operaţional Regional, aflat sub coordonarea Ministerului Dezvoltării şi Turismului, a primit aprobare de la Comisia Europeană pentru realocarea a peste 170 de milioane de euro, pentru a avea o rată mai bună de absorbţie.

Pentru că beneficiarii nu au accesat anul trecut finanţarea destinată reabilitării şi reconversiei siturilor industriale poluate (Domeniul major de intervenţie 4.2), fondurile au fost realocate pentru a finanţa proiecte care vizează îmbunătăţirea accesului populaţiei la infrastructura de sănătate şi a calităţii serviciilor de sănătate, precum şi la impulsionarea mediului de afaceri în regiuni. Astfel, din cele 200,09 milioane de euro alocate iniţial pentru DMI 4.2, un total de 172,85 milioane de euro au fost redistribuite către alte domenii majore de intervenţie: 26,65 milioane de euro pentru reabilitarea, modernizarea, echiparea infrastructurii serviciilor de sănătate; 13,31 milioane de euro pentru dezvoltarea durabilă a structurilor de sprijinire a afacerilor de importanţă regională şi locală; 28,47 milioane de euro pentru sprijinirea dezvoltării microîntreprinderilor; 39, 84 milioane de euro pentru restaurarea şi valorificarea durabilă a patrimoniului cultural, precum şi crearea/modernizarea infrastructurilor conexe şi 64,58 milioane de euro pentru proiecte de creare, dezvoltare, modernizare a infrastructurii de turism, pentru valorificarea resurselor naturale şi creşterea calităţii serviciilor turistice.

Până în prezent, rambursările în cadrul POR au fost de 437,24 milioane euro din cei 4,57 mld. euro puşi la dispoziţie de UE. Ministerul Dezvoltării vrea să absoarbă până la sfârşitul acestui an încă 788 de milioane de euro prin acest program.