Tabloul rezultatelor financiare ale companiilor de pe bursă. Două treimi din companiile listate au raportat afaceri în creştere faţă de 2010

Autori: Andrei Chirileasa , Adrian Cojocar 20.02.2012
Cifra de afaceri cumulată a celor 71 de companii care au raportat până acum rezultatele preliminare pe 2011 a crescut cu 17,6% faţă de anul precedent, iar profitul net cumulat a urcat cu 62%, însă numărul de companii care au închis anul cu profit a scăzut faţă de 2010.


Din cele 71 de companii listate care au publicat până vineri rezultatele financiare preliminare pe anul trecut 48 au raportat creşteri ale cifrei de afaceri (sau ale veniturilor totale) faţă de 2010.

Cele mai mari creşteri le-au avut SIF Transilvania (SIF3), cu un avans de 168% al veniturilor, şi SIF Moldova (SIF2), cu un plus de 87%, ca urmare a vânzării participaţiilor deţi­nute la BCR, urmate de Bursa de Valori Bucureşti (BVB), cu o creştere a afacerilor de 66,5%, determinată de tranzacţiile mai mari de pe piaţa de acţiuni după listarea Fondului Proprietatea (FP).

La polul opus, cele mai mari scăderi le-au suferit combinatul chimic Amonil Slobozia (AMO), cu minus 91%, după ce întreaga activitate a companiei a fost mutată către o firmă controlată de grupul Interagro, Chemgas Holding, care a preluat în 2010 atât activele, cât şi angajaţii Amonil.

Dezvoltatorul imobiliar Impact (IMP) a înregistrat o scădere a afacerilor de 58,6% pe fondul blocajului de pe piaţa imobiliară.

Toate companiile mari, cu afaceri de peste un miliard de lei, au înregistrat afaceri în creştere anul trecut. Cea mai mare creştere la această categorie a avut-o Rompetrol Rafinare (RRC), companie deţinută de grupul kazah KazMunaiGaz, ale cărei afaceri au urcat cu 43%, la 10,2 mld. lei (2,4 mld. euro), pe RAS. Producătorul de carburanţi care deţine rafinăria Petromidia are şi cele mai mari pierderi, de 720 mil. lei (170 mil. euro).

Următoarea creştere, de 35%, îi aparţine producătorului de îngrăşăminte Azomureş Târgu-Mureş (AZO), care a avut afaceri de 1,62 mld. lei (383 mil. euro). Azomureş a raportat şi un profit net de 346 mil. lei (81,6 mil. euro), de 2,2 ori mai mare decât în 2010, urcând în top cinci cele mai profitabile companii de pe bursă.

Producătorul de oţel Mechel Târgovişte (COS) şi producătorul de aluminiu Alro Slatina (ALR) au înregistrat creşteri de peste 20% ale afacerilor anul trecut, beneficiind de evoluţii favorabile ale preţurilor metalelor.

49 de companii cu profit, faţă de 54 în 2010

Din cele 71 de companii analizate, 49 au raportat profituri anul trecut, iar 22 au avut pierderi. În 2010, doar 17 companii din listă avuseseră pierderi.

Cel mai mare profit l-a înregistrat Fondul Proprietatea (FP), în valoare de 544 mil. lei (128 mil. euro). Profitul FP provine aproape integral din dividendele încasate de la companiile din portofoliu şi va fi distribuit către acţionari sub formă de dividende.

FP va pierde probabil prima poziţie în topul profiturilor în favoarea Petrom (SNP), cea mai mare companie locală, care îşi publică rezultatele miercuri 22 februarie.

BRD-SocGen rămâne una dintre cele mai profitabile companii de pe bursă deşi câştigul băncii a scăzut anul trecut cu 7%. BRD a fost anul trecut cea mai profitabilă bancă de pe piaţa locală, cu un câştig de 465 mil. lei (110 mil. euro).

Compania de transport al gazelor naturale Transgaz Mediaş (TGN) a reuşit să surprindă piaţa, raportând un profit net în creştere cu 4,2%. Cea mai mare parte a câştigurilor de 392 mil. lei raportate vor ajunge la acţionari sub formă de dividende.

Alro Slatina (ALR) a reuşit să-şi majoreze anul trecut profitul cu 44% deşi în ultimul trimestru s-a confruntat cu condiţii adverse (reducerea livrărilor de energie de către Hidroelectrica şi scăderea preţului aluminiului).

Una dintre cele mai mari creşteri de profit a raportat-o Transelectrica (TEL), care şi-a majorat câştigurile de aproape 10 ori, la 90 milioane de lei. Profitul final a fost însă sub aşteptările investitorilor după ce la nouă luni Transelectrica raportase câştiguri de 153 milioane de lei.

În topul pierderilor, Rompetrol Rafinare este urmată de Oltchim (OLT), cu un rezultat negativ de 270 mil. lei. Situaţia combinatului chimic devine tot mai dificilă în condiţiile în care nu mai are bani de materie primă şi funcţionează la capacitate redusă. Alături de Oltchim, Mechel Târgovişte, UCM Reşiţa şi Electroputere Craiova sunt prezenţe obişnuite în topul pierderilor de la bursă. Există şi companii a căror situaţie financiară s-a înrăutăţit semnificativ în ultimul an. Este cazul companiei de construcţii Concefa Sibiu (COFI), care a încheiat anul cu pierderi de peste 35 mil. lei, iar săptămâna trecută a cerut intrarea în insolvenţă. Dezvoltatorul imobiliar Impact a raportat pierderi de aproape 22 mil. lei, în creştere cu 25%, iar la Turbomecanica (TBM) pierderile au crescut cu 85%, până la 19,4 mil. lei.