Bărbaţi urbani (II). Ubersexual, retrosexual

Autor: Alexandru Ciolan 24.02.2012

Într-un articol apărut în salon.com în iunie 2003, intitulat Beckham, the virus (Virusul Beckham), Mark Simpson introduce alte două cuvinte care vor face carieră, ce-i drept, nu la fel de glorioasă ca aceea a lui metrosexual: über-metrosexual şi retrosexual.

Să mergem la text, pentru a vedea despre ce este vorba: "Beckham, spune Simpson, este über-metrosexualul, nu numai pentru că îndeasă metrosexualitatea pe gâturile bărbaţilor suficient de îndărătnici ca să rămână retrosexuali şi să refuze să-şi penseze sprâncenele, ci şi pentru că este un sportiv, un om de succes - un bărbat «adevărat» - care doreşte să dispară în spaţiu şi să devină omniprezent - să devină media". Über-metrosexualul este aşadar metrosexualul în grad maxim, metrosexualul perfect (germ. über). Cât despre retrosexual, este retrogradul, bărbatul tradiţional, opusul metrosexualului. Cuvântul, neprins pe atunci în dicţionare, fusese folosit, în 1995, dar cu alt înţeles (conform datelor accesibile pe wordspy.com): "rămas în urmă cu activitatea sexuală". Nu ştim dacă Simpson îl cunoştea şi l-a îmbogăţit ca sens ori dacă l-a creat independent…

Ceea ce ştim cu siguranţă este că, aşa cum procedase anterior şi cu metrosexualul, pe care îl preluase fără jenă de la Simpson scriindu-şi propria carte despre el (şi, da, făcându-l celebru, datorită puterii pe care o avea în lumea marketingului american) Marian Salzman l-a preluat şi pe über-metrosexual, pe care l-a comprimat în übersexual şi l-a propus ca variantă pur bărbătească, lipsită de orice bănuială de inversiune sexuală, a metrosexualului, care în ochii multora era mai mult homo- decât heterosexual: "Descriptorul «uber» a fost ales pentru că înseamnă cel mai bun, cel mai mare. Ubersexualii sunt cei mai atrăgători (nu doar fizic), cei mai dinamici şi cei mai admiraţi bărbaţi din generaţia lor. Sunt siguri de ei, virili, stilaţi şi hotărâţi să nu facă rabat de la calitate în nici o zonă a vieţii" (The Future of Men, Viitorul bărbaţilor, 2005).

Presa carpato-danubiano-pontică, conectată la tot ceea ce este artificial pe plan internaţional, a reflectat imediat şi - evident! - superficial-senzaţionalist noile tendinţe: "Americanii au născocit o nouă categorie masculină: ubersexualii. Acest gen de mascul lasă deoparte ceara de păr şi orele petrecute la saloanele de înfrumuseţare. În opinia americanilor, aceştia sunt deasupra standardelor, dar apreciază berea şi femeile. La aceşti bărbaţi apar calităţi masculine apreciate de sexul opus, cum ar fi încrederea, conduita, pasiunea şi compasiunea. Ubersexualii caută calitatea. Cei care au lansat acest nou concept au stabilit şi diferenţele dintre ubersexual şi metrosexual" (G. 5 XI 05 p. 5). Cât despre retrosexual, retrograd fiind, era normal să fie consemnat ceva mai târziu la noi (în 2006): "retrosexualul. Este exact opusul curentului metro, chiar dacă este la fel de urban. Nu se epilează, nu îşi face unghiile, nu se machiază (nici măcar anticearcăn), se îmbracă cu ce apucă, nu îşi pensează sprâncenele şi se uită în oglindă doar dacă se bărbiereşte" (sfin.ro 10 II 06). Aproape că ţi-e ruşine să fii considerat retrosexual! Noroc cu trecerea anilor, care mai netezeşte asperităţile: "Una dintre cele mai recente 'specii' masculine, retrosexualul, impresionează orice femeie prin gesturile sale de gentleman şi prin siguranţa afişată, care «ascund» rigiditatea şi standardele ridicate pe care le are (...) exponatul catalogat drept un bărbat stilat şi clasic, romantic şi independent, gentil şi atent este tiparul perfect al bărbatului ideal pentru aproape orice femeie" (adevarul.ro 17 I 12). Ne-a mai venit inima la loc…!

Sexual, sexual, ueber alles! Cutia prefixării lui sexual fiind larg deschisă, numai cine nu voia nu putea intra prin ea… O privire asupra variantelor artificiale de sexualitate masculină post-modernă… data viitoare.

Exemplificări şi datări pentru sensurile şi cuvintele noi din acest articol veţi găsi în ediţia a treia a DCR (Dicţionarul de Cuvinte Recente), aflat în pregătire la Editura Logos.