ZF Power Summit: România nu poate evita majorarea preţurilor dacă vrea să îşi modernizeze centralele şi să nu ajungă importator de energie. GALERIE FOTO

Autori: Roxana Pricop , Alexandru Matei 29.02.2012
Liberalizarea preţurilor şi investiţiile în energia regenerabilă au fost principalele subiecte de discuţie în prima zi a Power Summit '12, eveniment organizat de Ziarul Financiar, la care au participat cele mai importante nume ale industriei de energie din România. Oficialii marilor grupuri străine cu operaţiuni pe piaţa locală au atras însă atenţia că România riscă să piardă investiţii importante dacă piaţa de energie nu va fi liberalizată, cu preţul unor costuri mai mari pentru populaţie şi cu riscul de a ajunge importator de energie dacă nu va obţine fondurile necesare pentru a finanţa investiţiile în tehnologie.



Potenţialul de atragere de in­vestiţii al sectorului ener­getic al României este ridicat atât datorită resurselor aflate în subsol sau poten­ţialului eolian şi solar, dar şi datorită nevoii de modernizare ca urmare a intrării în vigoare a legislaţiei europene ce impune renunţarea la centralele ineficiente şi cu un grad ridicat de poluare.

Toţi invitaţii la ZF Power Summit 12 au vorbit despre planuri de investiţii, fie că a fost vorba de companii străine precum Enel sau GDF Suez sau de com­panii deţinute de stat, precum Hidro­electrica, sau chiar de Banca Europeană pentru Reconstrucţie şi Dezvoltare (BERD), cel mai mare investitor instituţional în România.

"În România, generarea de energie trebuie privatizată, fie prin privatizarea de active de către stat, fie prin iniţative private în proiecte greenfield. Sunt nece­sare investiţii în sectorul de transmisie pentru întărirea şi pregătirea reţelei naţionale pentru energia eoliană. Sunt de asemenea necesare claritatea şi predicitibilitatea reglementărilor. În acest moment există o goană după proiectele eoline, însă numărul contractelor de conectare la reţeaua de energie eoliană este încă mic. Avem patru mandate în energia eoliană, avem un alt pro­iect în energia de biomasă, a căror valoare cumulată se ridică la apro­ximativ 700 mi­lioane de euro. BERD spri­jină ini­ţiativa de IPO-uri de la Hidroelectrica, Romgaz şi SPO-urile de la Transelec­trica şi Petrom şi este interesată să participe la IPO-urile de la Hidro­electrica şi Rom­gaz", a spus Louis Borgo, senior banker în ca­drul de­parta­men­tului de ener­gie la Banca Euro­peană pentru Re­con­strucţie şi Dezvoltare (BERD) şi invitatul special al ZF Power Summit.

Listarea pe bursă a 10% din Hidroelectrica va fi probabil cel mai important eveniment pe Bursă de anul acesta şi va fi de bun augur pentru companie, lista­rea fiind una dintre cele mai ieftine şi sigure surse de finanţare în actualul context eco­nomic, conform de­cla­ra­ţiilor lui Dragoş Zachia-Zlatea, director general al Hidro­elec­trica.

"Avem proiecte importante de investiţii în derulare care ne vor ajuta ca până în 2015 să creştem producţia cu un Terrawatt oră. De asemenea toate proiectele de reabilitare majoră pe care le derulăm ne vor creşte eficienţa", a declarat oficialul companiei.

Energia eoliană rămâne cea mai fierbinte parte a sectorului energetic românesc, dovadă fiind faptul că acest tip de energie se află în centrul încercă­rilor Hidroelectrica de a-şi diversifica sursele de generare de electricitate. Deşi a pornit cu un handicap prin faptul că a intrat târziu pe această piaţă, iar toate locaţiile cu "vânt bun" au fost ocupate, Hidroelectrica a găsit în zona Siretului, unde are câteva proiecte hidro, o zonă pe care vrea să demareze construirea unui parc eolian.

Creşterea preţurilor va fi un efect direct al mult-discutatei liberalizări şi în acest caz statul va trebui să găsească soluţii pentru a ajuta consumatorii care vor avea cel mai mult de suferit de pe urma acestui proces.

"Liberalizarea este un subiect important. Dereglementarea preţurilor la energie la consumatorii finali va însemna o creştere a preţurilor. Dar există şi veşti bune: creşterea preţurilor la gaze nu îi va afecta pe toţi. Vor fi protejaţi consumatorii vulnerabili. Acum toţi consumatorii sunt consideraţi vulnerabili, inclusiv eu sunt", a spus Eric Stab, preşedintele executiv al GDF SUEZ Energy România.

Luca D'Agnese, country manager la Enel România, a susţinut aceeaşi idee:

"Unul din beneficiile liberalizării preţurilor la energie este că românii vor obţine mai multă valoare din resursele de energie. Nu este atât de important cât plăteşti pe un kilowatt oră, ci este cel mai important cât vine fac­tu­ra la curentul elec­tric, a cărei valoare poate fi mai mică prin investiţii în tehnologie. Prin investiţii, consu­mul este eficientizat. Piaţa de retail din Ro­mânia este doar formal deschisă pentru că nimeni nu vrea să plătească un preţ mai mare pentru energie.

Dar după libera­lizarea preţurilor la energie vom vedea că vor apărea mai multe oferte de preţ. Pentru ca ofertele de preţ să se diferenţieze pe piaţa consu­ma­torilor casnici avem nevoie de in­vestiţiile în infra­struc­tură şi de libe­rali­zarea preţurilor".

Şi Ionel Bucur, di­rec­tor general CNE Cernavodă, com­panie controlată de stat, s-a declarat un susţinător al li­be­ralizării preţurilor, ar­gu­mentând prin po­ten­ţialul de creştere a mar­jei de profit "Dacă am ieşit pe piaţa liberă marja de profit ar creşte de la 1% la 10%, de aceea nădejdea este în deregle­men­tare". Power Sum­mit '12 a fost orga­nizat de Ziarul Fi­nan­ciar în par­teneriat cu Enel, Petrom GDF Suez, E.ON, Opel, Re­nania, Vodafone, Alpha Bank, Signal Iduna, Samsung. Prima parte a ZF Power Summit '12 a avut loc ieri în Bucureşti, la hotelul Radisson, iar astăzi va fi partea a doua, cu alţi executivi din sec­to­rul energiei electrice, petrolului şi ga­zelor naturale, printre care se numără Ma­riana Gheorghe, CEO al Petrom, şi Frank Hajdinjak, CEO al E.ON România.

Luca D'Agnese, country manager al Enel România

Eric Stab, preşedintele executiv al GDF SUEZ Energy România

Louis Borgo, senior banker în cadrul departamentului de energie la Banca Europeană pentru Reconstrucţie şi Dezvoltare (BERD)

Ionel Bucur, director general CNE Cernavodă

Karoly Borbely, secretar de stat la Ministerul Economiei

Dragoş Zachia-Zlatea, directorul general al Hidroelectrica

Octavian Lohan, director general al Transelectrica

Adrian Borotea, corporate affairs manager al CEZ