Dragobete a adus „Iubiri de altădată”/ de Elisabeta Lăsconi

Autor: Elisabeta Lasconi 02.03.2012

Se potrivesc de minune: o sărbătoare veche a dragostei din vechiul calendar popular, cu o noua colecţie "Iubiri de altădată". Editura Allfa a lansat vineri, 24 februarie, chiar de Dragobete, patru cărţi din colecţie care aduc aminte de farmecul unui timp trecut, când oamenii iubeau altfel, poate mai profund, poate mai intens...

Colecţia aduce surpriză după surpriză. Ne descoperă cărţi necunoscute ale unor autori ştiuţi din copilărie: Edmondo de Amicis, creatorul neuitatului "Cuore", a scris şi un mic roman al pasiunii, iar Alphonse Daudet a trecut de la "Piciul" la mica frescă a iubirilor boeme. Ne redescoperă mari autori, fie că adună într-un volum povestirile de dragoste ale lui Cehov sau romanul prea puţin ştiut a lui Machado de Assis.

Ideea colecţiei este şi frumoasă şi practică, formatul "de buzunar" (11x18 cm) ajută să o ai la îndemână (în poşetă, geantă, ghiozdan sau chiar buzunar). Merită preţuite veşmintele proaspete, adică traducerile noi. Cvartetul de titluri alese oferă un mozaic: un autor francez şi altul italian, un clasic rus şi altul brazilian. Aşa că, nostalgici sau curioşi, cititorii sunt invitaţi la o călătorie în trecut.

Alphonse Daudet, Soţii de artişti

Alphonse Daudet a adus bucurii cititorilor mici şi mari cu două cărţi clasice: "Piciul" şi "Isprăvile lui Tartarin din Tarascon". Dar a scris şi despre iubiri din lumea artiştilor, cu viaţa lor boemă. "Soţii de artişti", o colecţie de tablouri ale unor căsnicii, dovedeşte că dragostea poate avea cele mai diverse chipuri şi călăuzeşte spre destine diferite şi adesea imprevizibile.

Cum rezistă iubirea într-o familie de boemi? De ce se stinge dragostea unor artişti lirici care alcătuiesc un cuplu pe scenă? Cum poate un sculptor să dăltuiască gelozia nevestei? Autorul răspunde cu istoriile unor iubiri ce împletesc minunat sublimul, tragicul şi comicul, fermecându-şi cititorii prin felul cum stăpâneşte viaţa personajelor.

Edmondo de Amicis, Iubire şi gimnastică

Scriitorul italian Edmondo de Amicis şi-a păstrat vocaţia de pedagog şi în cărţile dedicate iubirii. Povestea de faţă oferă discret o lecţie despre tenacitate şi devotament prin istoria unei iubiri la prima vedere, prea puţin potrivită şi cu prea puţine şanse de împlinire. Don Celzani, un secretar trecut de "prima tinereţe", se îndrăgosteşte de o tânără profesoară de gimnastică. Om iubit şi preţuit de cei din jur, cu educaţia monahală ce-i modelează gesturi şi reacţii, pare să aibă puţine şanse de a o cuceri pe domnişoara Pedani, reuşind să stârnească bârfe şi invidii. Şi totuşi, "Iubire şi gimnastică" nu este povestea unui eşec…

Anton Pavlovici Cehov, O mică glumă

Povestirile şi nuvelele lui Cehov impresionează şi azi prin fineţea psihologică, prin darul de a capta dramele unor iubiri ieşite din comun, sub aparenta banalitate a vieţii cotidiene. Volumul de faţă dezvăluie astfel de iubiri unice: o declaraţie de iubire şoptită rămâne în memorie o viaţă întreagă, dragostea rezistă în ciuda marilor distanţe (când el locuieşte în Moscova, iar ea în Sankt Petersburg), iubirea neaşteptată atinge un burghez fără calităţi care se îndrăgosteşte de profesoara care îl învaţă franceză… Cele opt iubiri povestite de Cehov au impact profund şi durabil în inimile cititorilor.

Joachim Maria Machado de Assis, Don Casmurro

Machado de Assis este un pionier al literaturii braziliene, un autor popular şi astăzi, dar care a rămas puţin cunoscut europenilor. Fineţea psihologiei şi arta naraţiunii se îmbină în în romanul unui personaj pentru care fericirea pare atât de insuportabilă încât atinge uşor limita nefericirii. Doi tineri din Rio de Janeiro, Betinho şi Capitu, trec peste multele obstacole puse în calea iubirii lor: cariera de preot a lui Betinho hotărâtă încă de la naştere de către mama lui, diferenţele de clasă socială, intrigile familiale şi jocurile destinului. Căsătoria aduce nu fericirea deplină, ci frământarea provocată de gelozie, încât îndrăgostitul devine "Ursuzul", cu vocaţia suspiciunii şi a nefericirii.