Poşta sărbătoreşte 140 de ani de la apariţia primului timbru. Vedeţi cum arătau primele mărci poştale

Autor: Mirabela Tiron 29.02.2012

Fabrica de Timbre Bucureşti, sucursală a Companiei Naţionale Poşta Română, aniversează împlinirea a 140 de ani de când a fost adoptată Legea timbrului şi a înregistrării, care reglementa folosirea timbrelor fiscale în România.

În 1872 reprezentanţi ai Ministerului de Finanţe, care doreau imprimarea în ţară a timbrelor necesare Direcţiei Generale a Poştelor, au purtat discuţii cu autorităţile franceze care tipăreau mărcile poştale româneşti cu efigia Regelui Carol I, dar şi primele timbre fiscale autohtone, potrivit oficialilor Poştei.

La scurt timp, pe parcursul aceluiaşi an, s-a înfiinţat Serviciul de Confecţionare, Conservare şi Distribuţie a Timbrelor - Fabrica de Timbre în cadrul Ministerului Finanţelor. La acea vreme, fabrica avea 4 prese tipografice de mână aduse de la Viena. De-abia la patru ani de la înfiinţarea Fabricii de Timbre atelierul a început să imprime şi mărci poştale cu ajutorul clişeelor galvanice aduse de la Paris, care au fost folosite de francezi la gravarea timbrelor cu Regele Carol I.

"În anul dedicat marelui Ion Luca Caragiale, ocazie marcată de tipărirea în condiţii grafice excelente a unei emisuni filatelice şi, nu în ultimul rând, în anul când însăşi Poşta Română aniversează împlinirea a 150 de ani de la unificarea administraţiilor poştale din Moldova şi Muntenia, Fabrica de Timbre, modernizată şi dotată cu cele mai performante utilaje, cinsteşte memoria înaintaşilor şi mulţumeşte tuturor celor care prin profesionalsimul lor şi-au pus talentul în slujba ţării şi a cetăţeanului", potrivit Poştei Rom