ZF Expert: Cum relansăm economia - ce soluţii are mediul de business

Autori: Andreea Neferu , Mirabela Tiron 02.03.2012
Statul trebuie să ofere facilităţi pentru mediul de business şi în principal pentru exporturi, dar şi să înfiinţeze o bancă comercială naţională şi este nevoie de mai mult naţionalism şi de intervenţii inteligente - acestea sunt principalele concluzii ale şedinţei deschise de redacţia ZF Expert "Cum relansăm economia - ce soluţii are mediul de business".


Executivii şi analiştii economici prezenţi joi la ZF Expert au spus că sunt şanse minime ca România să revină la rate de creştere de 4-5% în anii următori, însă că focalizarea în perioada următoare trebuie să se îndrepte spre măsuri care să ajute companiile locale. "Măsurile pe care le-aş lua eu includ combaterea evaziunii fiscale, stimularea consumului din intern prin obligarea statului să facă achiziţii din România, de la pixuri până la maşini produse în România, dar şi stimulente care să diferenţieze competitivitatea de nimic", a declarat Cristian Cornea, directorul general al producătorului de cutii metalice pentru bere şi suc Can-Pack România.

De asemenea, exporturile româneşti ar trebui impulsionate printr-o serie de facilităţi, astfel încât România să ajungă să trimită pe pieţele externe nu doar materii neprelucrate, ci şi bunuri cu valoare adăugată. "România exportă vapoare întregi de păduri, buşteni şi cherestea. Preponderenţa masei lemnoase neprelucrate şi a fierului vechi în exporturi reprezintă o stare foarte tristă. Şi trebui să fie interzise", a declarat Dan Ghican, preşedintele companiei Transatlantic Shipping and Trading.

O bancă comercială naţională care să crediteze companiile locale şi sprijinirea celor două bănci de stat CEC şi Eximbank sunt nişte iniţiative bine-venite, în contextul în care deocamdată încă există reticenţă în reluarea în forţă a creditării. "Ideea unei bănci comerciale naţionale este bună şi actuala guvernare ar trebui să şi-o asume (...) România are două bănci de stat, CEC şi Eximbank. Cât de greu ar fi, câte norme europene sau universale s-ar încălca dacă spre aceste bănci s-ar hotărî redirecţionarea a 1 sau 2 miliarde de euro care să fie apoi distribuiţi spre economie?", a mai spus Ghican.

Chiar şi în acest context, executivii şi analiştii prezenţi ieri la ZF Expert au spus că statul nu trebuie neapărat să intervină direct în economie, ci să ofere pârghii sau facilităţi. "Sunt de părere că statul trebuie să faciliteze, să reglementeze şi nu neapărat să facă", a explicat Florin Dolea, director executiv la societatea de administrare a investiţiilor Pioneer Asset Management.

România nu va mai reveni la ritmul de creştere din anii premergători crizei, care de altfel nu a fost unul sănătos. Riscurile există în continuare în economie, iar anul acesta creşterea prognozată de Comisia Europeană, de 1,6%, ar putea să nu fie atinsă. "În ritmul de acum, nu există nicio şansă să atingem o creştere economică de 5%. Nu văd premise de creştere în 2012, iar trimestrul 1 al lui 2012 va fi sub trimestrul al patrulea din 2011. Din perspectiva antreprenorială, a-ţi asuma un start-up acum înseamnă asumarea unor riscuri foarte greu de evaluat", a declarat Laurenţiu Plosceanu, preşedinte al Asociaţiei Antreprenorilor de Construcţii.

Pe acelaşi ton, analistul economic Aurelian Dochia a arătat că ratele de creştere economică din anii următori vor fi mai mici şi că evoluţia de anul acesta încă este incertă. "Sunt semne de întrebare anul acesta, pentru că Europa va trece prin recesiune, or noi suntem dependenţi de ea, şi de aceea cred că avem motive de îngrijorare", a spus Dochia.

În acest context, participanţii la ZF Expert au venit pregătiţi cu măsuri exacte de relansare a economiei, printre care şi reducerea CAS cu 5%, însoţită de creşterea salariului minim la 800 de lei. "Are un efect neutru asupra firmelor, aduce venituri în plus la buget şi are efect asupra consumului. De asemenea, e o formă de reducere a evaziunii fiscale", a spus Liviu Voinea, analist economic.

La şedinţa deschisă de redacţie ZF Expert au participat Cristian Cornea, directorul general al Can-Pack România, Dan Ghican, preşedinte al Transatlantic Shipping and Trading, Florin Dolea, director executiv la societatea de administrare a investiţiilor Pioneer Asset Management, Laurenţiu Plosceanu, preşedinte al Asociaţiei Române a Antreprenorilor din Construcţii (ARACO), Liviu Voinea, analist economic, şi Aurelian Dochia, analist economic.

Aurelian Dochia, analist economic

Are o vastă experienţă în consultanţă pentru clienţi precum PKN Polonia, Michelin Franţa, ENI Italia sau Fondul Proprietăţii de Stat/APAPS.



Laurenţiu Plosceanu, preşedinte al Asociaţiei Române a Antreprenorilor din Construcţii (ARACO)

ARACO reuneşte peste 1.300 de companii şi patronate din industria construcţiilor.



Liviu Voinea, analist economic

Deţine compania de consultanţă Voinea Business Development şi este profesor la SNSPA şi ASE.



Cristian Cornea, directorul general al Can-Pack România

A venit la conducerea fabricii de cutii metalice pentru bere şi suc în 2008, după ce lucrase în mai multe companii multinaţionale, precum Michelin şi Pioneer.



Dan Ghican, preşedinte al Transatlantic Shipping and Trading

Compania pe care o conduce a avut afaceri de 4 milioane de euro în 2010.



Florin Dolea, director executiv la societatea de administrare a investiţiilor Pioneer Asset Management

Este unul dintre cei mai longevivi profesionişti din industria fondurilor mutuale, care administrează active de 36,2 milioane de lei la Pioneer Asset Management.