Cine este cel care ne stabileşte dobânda

Autor: Claudia Medrega 09.03.2012

Politica monetară este principalul instrument de gestionare a cererii, rolul său fiind stabilizarea macroeconomică, iar mecanismul de transmisie a politicii monetare este reprezentat de rata dobânzii pe termen scurt, consideră Dorina Antohi, director la Direcţia de politică monetară din BNR.

"Mecanismul de transmisie a politicii monetare încapsulat de modelul neo keynesian este reprezentat în totalitate de rata dobânzii pe termen scurt (instrumentul politicii monetare), care afectează activitatea economică prin diferite canale", a declarat recent Antohi.

Dorina Antohi a prezentat o schemă care indică cum se transmite dobânda de politică monetară, setată de BNR, în piaţă.

În condiţiile în care BNR a operat până acum trei reduceri ale dobânzii de politică monetară, care cumulează 0,75 puncte procentuale, dar semnalul nu s-a transmis în piaţă, la toate băncile, unii analişti au afirmat că în România este "alterat" canalul de transmisie a politicii monetare.

Guvernatorul BNR Mugur Isărescu a combătut părerile analiştilor şi a declarat recent că dobânda de politică monetară se transmite, ca orice politică monetară, cu o oarecare întârziere.

Unele bănci au redus dobânzile la credite, dar există şi instituţii de credit care au făcut mişcări în sens invers faţă de semnalele BNR, scumpind creditele în lei pentru a-şi reface marjele.

Banca centrală furnizează o ancoră nominală pentru inflaţie prin ţinta sa de inflaţie pe termen mediu şi lung şi prin angajamentul său de a modifica rata dobânzii pe termen scurt în scopul atingerii acestei ţinte. Modelul de analiză şi prognoză utilizat este simplu, puternic stilizat, caracterizat prin coerenţă internă, a mai spus Antohi. În unele cazuri, modelul încorporează şi o ecuaţie a cererii de bani - reflectând teoria cantitativă a banilor. Oferta de bani nu mai este însă controlată direct de banca centrală, masa monetară depinzând de rata dobânzii, venitul naţional şi nivelul preţurilor, care la rândul lor sunt determinate în cadrul modelului, potrivit Dorinei Antohi. Ea a spus că un cadru instituţional adecvat al conducerii politicii monetare implică o bancă centrală independentă şi concentrarea sa asupra obiectivului final - menţinerea stabilităţii preţurilor.

BNR a organizat recent un seminar legat de masa monetară şi inflaţie. Evenimentul s-a adăugat seriei de conferinţe pe care banca centrală le organizează de patru ori pe an pentru prezentarea rapoartelor trimestriale asupra inflaţiei. Conferinţa a fost deschisă de guvernatorul BNR Mugur Isărescu.

Începând cu 2005 BNR a introdus strategia de ţintire a inflaţiei. Anul trecut, BNR a reuşit să atingă ţinta de inflaţie pentru prima dată în ultimii cinci ani, iar unii analişti cred că există şanse ca obiectivul să fie atins şi anul acesta, trendul dezinflaţionist justificând noi reduceri ale dobânzii-cheie chiar sub 5,5%. Inflaţia anuală a coborât în decembrie 2011 la 3,14%, nivelul minim al ultimilor 20 de ani, încadrându-se în intervalul ţintit pentru 2011, de 2-4%.


Cine e Dorina Antohi

Dorina Antohi este unul dintre cei mai importanţi artizani ai politicii monetare a BNR. S-a alăturat departamentului de politică monetară din banca centrală în anul 1996 şi a devenit director adjunct al departamentului în 2004. Începând cu anul 2008 a devenit director adjunct al departamentului de politică monetară şi modelare macroeconomică. Antohi a contribuit la elaborarea rapoartelor trimestriale de inflaţie şi a rapoartelor anuale ale BNR. Totodată, este autor şi coautor a numeroase articole şi studii de specialitate.