Erste avea nevoie de 743 mil. euro la capital până în vară, după testele de stres. Acum îi mai trebuie doar 166 mil. euro

Autor: Claudia Medrega 14.03.2012

Erste Group, care controlează BCR, cea mai mare bancă locală, trebuia să-şi consolideze capitalul cu 743 mil. euro până în vara acestui an, conform rezultatelor testului de stres realizate de Autoritatea Bancară Europeană (EBA).

EBA a anunţat rezultatele finale ale testului de stres realizat în rândul a 71 de bănci europene în contextul crizei datoriilor suverane, pe baza datelor din T 3 2011. Adecvarea capitalului băncilor a fost evaluată faţă de un nivel de referinţă al indicelui Core Tier 1 (conform definiţiei testului de stres) de 9% care trebuie să fie îndeplinit până pe 30 iunie 2012.

La sfârşitul anului trecut, însă, indicele Core Tier 1 în cazul Erste Bank (calculat potrivit metodologiei EBA) se situa deja la 8,9%, ceea ce a redus necesarul de capital de la 743 mil. euro, la 166 mil. euro, după cum au declarat oficialii băncii. În al treilea trimestru din 2011 indicele Core Tier 1 s-a situat la 8,4%.

Pentru a se încadra în cerinţele europene grupul a anunţat va opta pentru vânzarea selectivă de active non-core şi câştiguri reportate, fără a apela la ajutor din partea statului.

Indicele Core Tier 1 include capitalul participativ de 1,224 mld. euro deţinut de Austria, dar exclude capitalul hibrid şi capitalul participativ de 540 mil. euro pus la dispoziţie de investitorii privaţi. De asemenea, toate expunerile suverane pe statele din spaţiul economic european au fost luate în calcul conform valorii de piaţă.